Утре имен ден празнуват 10 имена значещи "владетел на света"



На 15 юли празнуват 

мъже с имена: Влади, Владимир, Владо, Владко, Владислав, Влайко, Господин
жени с имена: Влада, Владимира, Владислава





Значение на личното име Владимир: мъж, който владее света

Православната църква почита: Св. мчци Кирик и Юлита. Св. равноап. велик княз Владимир (Тип. с. 372, т. 1 или с. 373, т. 3)





Владимир I Велики е княз на Киев от 980 до 1015 и православен светец, син на княз Светослав I и наследник на брат си княз Ярополк I. Той е известен с покръстването на Киевска Рус през 988.





Повечето сведения за живота на княз Владимир Велики идват от по-късни хроники, писани от автори, свързани с църквата. Тъй като той изиграва решаваща роля в установяването на православната църква в Киевска Рус, достоверността на много от фактите в тези хроники е спорна, защото авторите са склонни да преувеличават добрите му страни.





Владимир е най-малкият син на княз Светослав от неговата икономка Малуша. Според скандинавските саги тя е пророчица, доживяла сто години, доведена в двореца от пещерата си, за да предсказва бъдещето. Сведения от агиографски източници със съмнителна достоверност свързват детството на Владимир с неговата баба, княгиня Олга, която е християнка и управлява Киев в отсъствието на Светослав.





Когато княз Светослав предприема похода си срещу България, той оставя синовете си като наместници в различни части на държавата, като след неговата смърт те продължават да ги управляват практически самостоятелно. Първородният син Ярополк управлява в Киев и има статут на пръв сред равни, а Владимир – Новгород.





След като Ярополк убива своя брат Олег Светославич и през 977 придвижва войските си към Новгород, Владимир бяга в Скандинавия. Там той събира голяма армия от варяги, с чиято помощ през 978 си връща Новгород.





След това продължава на юг, като по пътя си към Киев превзема Полоцк и принуждава Рогнеда, дъщеря на местния варяжки владетел Рогволод и годеница на Ярополк, да се омъжи за него. През 980 превзема Киев и с измама убива своя полубрат Ярополк, ставайки единствен владетел на Киевска Рус.


Четете още:

🔴 Нова тв: В 12:23 часа земетресение е станало в Черно море

🔴 "Малката сладка" Крисия мина границите в Инстаграм и я помляха в коментарите

🔴 Градушка като орех и дъжд слагат край на юлските жеги след дни в България, обявиха синоптиците





Източник: Petel





Коментари

горе