Д-р Бацелова: Не яжте в тези ресторанти и не пийте вода от тези места



Тревожни сигнали за повишение на случаите на новата разновидност на Ковид, наречена „Флирт“ в съседна Гърция. Основната причина е струпването на много хора на едно място от различни краища на света и близките контакти.





Ние, епидемиолозите обаче не очакваме нова пандемия. Това каза Христиана Бацелова в ефира на предаването „Твоят ден“ по Нова нюз. В момента заболяването протича с температура, болки в гърлото, може да има диария и загуба на обоняние. Най-сигурният начин да разберем дали пациент е болен от грип или Ковид e да му бъде направен тест.





Това не е нещо необичайно, всяко лято има такива периоди. Епидемиологът препоръча при пътуване в градския транспорт да се поставя маска, която пази от различни респираторни патогени.





Тя коментира и вирусите по морето и препоръча да се внимава каква храна се консумира и да се спазва добра лична хигиена.

Има ентеровируси, салмонели, което е свързано най-вече с недобрата хигиена, затова следете какво и къде консумирате, за да избегнете тези неприятни преживявания по време на почивката. Ако ресторантът изглежда видимо занемарен по-добре избягвайте консумация там.









Бацелова коментира и вирусната хеморагична треска, свързана с пиенето на вода, която не е бутилирана или от каптиран водоизточник, при- разходки в планински райони. Специалистът каза още, че по време на пикник храната трябва да е добре опакована отново с цел превенция.





Не трябва да се пие вода от реки, поточета в планината, колкото и чиста да изглежда.

Епидемиологът посочи, че все още има случаи и на варицела и препоръча ваксинация.


Четете още:

🔴 Дани Петканов си присади буйна грива

🔴 Излезе на светло: Мая Илиева с ключово решение 19 години след смъртта на Главния

🔴 Драма без край: Светлана Гущерова викна полиция заради мъжа си





Източник: Petel





Коментари

горе