Лидл взеха решение: Колбаси с този надпис са забранени



Какво значи съкращението МОМ на колбасите и има ли ги в големите вериги?





Все повече хора се интересуват вече не само от вкуса, но и от качеството на храната, която консумират.





Понякога обаче е трудно за човек да се ориентира в различните описания на етикетите, а съкращения като МОМ будят истинска почуда. Точно подобен надпис можем да видим върху етикета на колбасите. Но какво всъщност означава той и каква е връзката с качеството на продуктите от този тип?





Просто е – качественият колбас не съдържа МОМ, т.е. механично отделено месо. Когато месото е отделено ръчно, месният шедьовър съдържа по-малко добавки като консерванти, овкусители, оцветители, белтъци и други „несвойствени“ и несъвместими с традицията съставки.





Обратно – при механичното отделяне на месото, процесът се извършва машинно и под налягане, а получената суровина е с унищожена или променена структура на мускулните влакна и ниска хранителна стойност. Това изисква влагане на повече сгъстители, оцветители и подобрители, за да се придаде форма и стегнатост на крайния продукт – все неща, които влошават характеристиките му. Етикетът, твой верен помощник





Приготви се да се зачетеш в етикета. Не отнема време, но само той гарантира, че няма
да се натъкнеш на МОМ в закупения от теб колбас.





Полезно е да следите най-вече за процента месо и броя на съставките, които присъстват на етикета. Качественият колбас е с висок процент месо и с малък брой съставки, между 5 и 10. За малотрайните варено-пушени колбаси стандартът е минимум 60% месо, а за по-висококачествените продукти в тази категория – минимум 80%, като например кренвиршите по стандарт „Стара планина“ са с около 83% свинско месо.





При сурово-сушените колбаси – сушеници, луканки, суджуци – процентът месо в съдържанието трябва да бъде минимум 90, съветват от Лидл България, които всеки месец подлагат на проверка 80 вида колбаси собствена марка на веригата.





От Лидл обявиха, че забраняват влагането на механично отделено месо в колбасите от
говеждо и свинско. Прилагат строги проверки за
своите собствени марки.





Месните продукти преминават физико-химични и
микробиологични анализи няколко пъти в годината, както от страна на веригата, така и
от самите производители. 


Четете още:

🔴 Около 150 души от Гара Елин Пелин са потърсили близки и познати в по-отдалечен район

🔴 Вчера в 19,28 силно земетресение се усети в България

🔴 Калин Стоянов: Колко са хората в складовете, които се запалиха, и в момента никой не може да каже





Източник: Petel





Коментари

горе