Кой е доц. Петър Шишков - Загиналият при взривовете в Елин Пелин



Загиналият при гърмежите в Елин Пелин доцент Петър Шишков е изминавал хиляди километри и е стигал накрай света, единствено и единствено да се любува на неповторими пиротехнически събития





Едно от последните пътешествия на доцент Шишков е в далечно Мексико. Там той е посетил фойерверъчно шоу, което, по думите му, той ще помни до сетния си мирис. 

Близките на уважавания академик са потрес от вестта, че точно той е изгубил живота си в складовете за пиротехника край Елин Пелин. Неговата 20-годишна щерка бере душа в " Пирогов " с над 85% изгаряния, а лекарите от Клиниката по пластична хирургия не са оптимисти, че тя ще оцелее.

Ето какво споделя за приключението си на 11 000 км. от родината си доцент Шишков:





" Драги другари, бих желал да споделя с Вас дребна част от възторга, който претърпях на 11000 км. от нашата страна, провокиран от обичайните мексикански пиротехнически кули “Кастильо ” и “Морильо ”. Поради доста аргументи тези творби на фойерверъчното изкуство могат да бъдат забелязани и почувствани единствено и само в тяхната татковина Мексико. Изработката на детайлите и построяването на структурите са свързани с прецизна, тежка и нископлатена ръчна работа.





Твърде скъпо и комплицирано е те да бъдат изнесени в друга страна, камоли на различен континент. Това се оказва и една от най-сериозните предпоставки те да бъдат приети за част от международното културно завещание!





Само пристрастеността, ината и самоотвержения труд на мексиканските пиротехници съумяват да запазят и поддържат жива тази зрелищна традиция ", споделя с околните си ученият.
" През последните 5 години управляващите и медиите неправилно жигосват като еретични фойерверките. Време е да намерим поддръжници измежду политиците и публицистите, които да ни оказват помощ да се преборим с лъжливата агитация против фойерверките!





Време е да запалителен още веднъж искрата на обичта към пиротехническото изкуство! Време е да върнем вярата на обществото, че зарята е положително! ", размишлява доцентът. 


Четете още:

🔴 Главсекът на МВР разкри как са извадени доц. Шишков и дъщеря му насред експлозиите ВИДЕО

🔴 Мистерия с напускането на Деси Стоянова на БТВ, Георги Тошев изкара неща от кухнята

🔴 Главният секретар на МВР за взривените складове: В единия от тях е имало 2 тона тротилов еквивалент





Източник: novini247





Коментари

горе