Експерт: Не дръжте хляба в хладилника



Хлябът е като най-добрият приятел на всяко домакинство – винаги е там, когато имаш нужда от него. Но знаем ли как да се грижим за този верен приятел през летните жеги?





Много хора решават да го хвърлят в хладилника, сякаш е на лятна ваканция, а други го затварят в контейнери, сякаш е на диета. Но експертът по отпадъците Софи Труман има по-добра идея – хлябът трябва да се чувства като у дома си в платнена торба, пише Актуално.





Ако го оставите във влажна или прегрята среда, хлябът може да се превърне в научен експеримент с плесен, което не е добре за хора с респираторни проблеми и алергии.





Запомнете, ако хлябът е прясно изпечен, не го затваряйте в херметична торба, защото ще се задуши. Трябва да го оставите да диша, за да бъде най-вкусен. Най-добре е да го държите в кошница за хляб или платнена торбичка, където може да се охлади до стайна температура – съветва експертът.





Друго идеално място е кутия за хляб или хладен и сух шкаф или чекмедже, където е защитен от топлина и влага – основните врагове на хляба.

Да не се съхранява в хладилник





Експертът посочва, че хладилникът всъщност ускорява процеса на образуване на мухъл, поради процеса на ретроградация, който кара молекулите на нишестето да кристализират при по-ниски температури.





По-добър вариант от охлаждането е замразяването, което може да запази хляба свеж за няколко дни. Преди консумация го оставете да се размрази, а за хрупкава текстура го сложете във фурната за няколко минути.


Четете още:

🔴 Роден експерт заговори за балона в ипотечния пазар

🔴 Ето къде се почива най-тънко на нашето Черноморие

🔴 На 29 юли имен ден имат 4 български имена значещи изящен





Източник: Petel





Коментари

горе