Сбогом, Корни! Изключиха от БСП бившата лидерка



Бившата лидерка на БСП Корнелия Нинова е изключена от партията, научихме от източници на "Позитано" 20.





Решението е взето с огромно мнозинство малко след 15 часа по време на заседанието на Националния съвет на Столетницата. Заедно с Нинова от партията са изключени и Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.





Ето и мотивите за изключването Корнелия Нинова, която оглави БСП през май 2016 г., цитирани от лявата медия “Червен ефир”: 

* Неизпълнение на решение на ИБ от кой избирателен район да се влезе в 50-тото Народно събрание.





* Уронване на престижа на БСП с публични лъжливи изявления за извършен преврат, предателство и др. подобни действия.

* Неизпълнение на единодушно взето решение на НС на БСП за невключване на Калоян Методиев в ПГ на БСП за България.





* Неизпълнение на решение на НС на БСП за председател и ръководство на ПГ на БСП за България

* Неизпълнение на решение на НС на БСП, което възлага и.ф. председател да извърши всички необходими правни действия във връзка с участието на БСП в предстоящите избори (визира се издаването на пълномощни на лица, които не са посочени от ръководния орган).





* Опит за фактическо спиране на партията чрез оттегляне на пълномощно от гл. юрисконсулт водещо до невъзможност за нормалното функциониране. 

*Саботиране на регистрацията на БСП и колективните решения на Националния съвет





По-рано днес Националният съвет на БСП отхвърли предложението на Корнелия Нинова за конгрес на партията на 28 септември. Предложението дойде след като сутринта се стигна до сблъсъци между поддръжници на Корнелия Нинова и на временното ръководство на партията.





Днес НС на БСП трябваше да реши дали да бъде изключена от партията Корнелия Нинова заедно с няколко нейни приближени. Заседанието обаче закъсня заради създалото се напрежение на "Позитано" 20.





Сутринта първо младежите на БСП разлепиха плакати пред централата - "БСП без Нинова". Контрапротест в защита на лидера в оставка обаче започна да къса плакатите. Стигна се до намесата на полицията.





Самата Нинова излезе пред централата, благодари на събралите се в нейна подкрепа и увери, че партията ще бъде регистрирана за изборите.

Изключената от БСП Нинова хвърли бомба: Държат ме като заложник!

Това, което стана, дневният ред беше в две точки - актуална политическа обстановка и втора точка организационни - изключване на социалисти.

По първа точка беше анализиран изтеклия запис от районната конференция в Слатина. По втора точка бяха предложени за наказание четиримата социалисти Корнелия Нинова, аз, Иван Ченчев и Крум Дончев.





Бяха изчетени мотивите - очаквах да има поне един аргумент, поне един пример за нарушаване на законите", заяви Георги Свиленски след решението за изключването на Корнелия Нинова и още трима членове на партията.





"Това решение беше взето със 70 гласа. В залата присъстваха хора, които не са членове на Националния съвет. Социалистите, които цял ден стояха тук, не бяха допуснати по предлога, че трябва да има други хора. За да бъде взето такова решение, са неоходими 95 гласа. Ние бяхме пределно наясно, че няма толкова хора. Бяхме готови да гласуваме за самоизключването си, за да им помогнем", каза още той. 





По думите му имало липса на кворум, а Кристиан Вигенин, който водел заседанието три пъти отказал да го провери. Свиленски обаче не коментира дали изключените ще обжалват решенията. 





Иван Ченчев заяви, че вследствие на решенията народният представител Михаил Ставрев е подал оставка като член на Националния съвет, заедно с областния координатор на БСП за Велико Търново. 





Корнелия Нинова заяви, че партията се намира в "абсолютен юридически прецедент", тъй като в съда тя все още председател в оставка. 

"Дайте ни време да видим каква е тази ситуация. Усилията ни трябва да са насочени БСП да се яви на избори", заяви Нинова, цитирана от "Фокус".





Тя бе категорична, че няма да блокира никакви листи. 

"Подала съм оставка и искам да напусна. Те искат да ме махнат. Редът е да свикаме конгрес и да ме махнат. Те отказаха вътре да свикаме конгрес, за да се приключи този процес. В същото време ще ме държат заложник да им узаконявам беззаконията", обясни Нинова. 

Георги Свиленски заяви, че партията ще бъде регистрирана, а още утре започвало реденето на листите.


Четете още:

🔴 Ужасяващи новини от болницата за ранения Бачорски, вкарват го в операционната

🔴 Голям гаф на Нова тв, мрежата гърми от смях след изцепката / СНИМКА

🔴 Първи подробности за зловещото убийство в София





Източник: lupa





Коментари

горе