Добавка за чужда помощ се отпуска към всеки вид пенсия, но трябва да е записана в решението на ТЕЛК



Получавам пенсия за стаж и възраст. Имам пожизнено ТЕЛК решение втора група. Имам ли право да получавам добавка към пенсията за стаж и възраст? Джемал Киселов





Правото на пенсия за инвалидност от държавното обществено осигуряване е регламентирано в разпоредбата на чл. 72 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), съгласно която пенсия за инвалидност се определя на лица с 50 и над 50 на сто трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане (ТНР/ВСУ), определени от Териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) или Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) с експертно решение.





От запитването ви става ясно, че получавате лична пенсия за осигурителен стаж и възраст. В тази връзка е важно да знаете следното:

Съгласно чл. 90а от КСО право на социална пенсия за инвалидност имат лицата, навършили 16-годишна възраст, с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане повече от 71 на сто, на които не е отпусната друга пенсия, включително от друга държава.





Нормата на чл. 74, ал. 4 от КСО указва, че пенсия за инвалидност поради общо заболяване не се отпуска, възобновява или възстановява на лица, на които е отпусната лична пенсия за осигурителен стаж и възраст.





Предвид изложеното, след като вече ви е отпусната пенсия за осигурителен стаж и възраст, нямате право както на социална пенсия за инвалидност, така и на пенсия за инвалидност поради общо заболяване.





Към пенсиите от всеки вид може да се отпуска добавка за чужда помощ. Необходимостта от чужда помощ за освидетелстваното лице се посочва в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК. Нормата на чл. 103 от КСО предвижда, че само пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане, на които е определена необходимост от чужда помощ, могат да получават към определената им пенсия добавка, която е в размер 75 на сто от социалната пенсия за старост.


Четете още:

🔴 Важно за всички собственици на жилища в блока за земята под блока

🔴 Синоптичката Лора Георгиева роди второто си дете

🔴 На вниманието на НАП: Брадърката Анджела печели по 20 бона с тялото си, но е безработна





Източник: 24 часа





Коментари

горе