Откриха уникална статуя при разкопки на строеж



Археолозите от РИМ – Варна съобщиха за направена изключителна находка при проучванията на древния град: мраморна скулптура от римската епоха, малко по-голяма от човешки ръст.





Представен е мъж на средна възраст с къса брада, облечен в тога, със свитък в ръка. 

Върху предната част на постамента има добре запазен надпис и от предварителното разчитане става ясно името на изобразения: Г(ай) Марий Хермоген. Липсва му само дясната китка, има и леки щети по лицето, така че предстои реставрация, преди да влезе в експозиция, съобщава Archaeologia Bulgarica.





Статуята е открита при строителни дейности в зона с пясъчни наноси, извън крепостните стени на античния град. За нея своевременно е съобщил в музея строителният предприемач Георги Крайчев. Предварителната датировка на скулптурата е към края на II – първата половина на III век.





Инвеститорът, който откри и предаде статуята във Варна: Видя се веднага, че е нещо уникално


Археологията не е на инвеститора, тя принадлежи на града и на поколенията, коментира Георги Крайчев.





Строителният предприемач Георги Крайчев е човекът, открил, и благодарение на когото статуята от римско време, открита във Варна, в момента се намира в Археологическия музей. Тя ще бъде част от експозицията на културната институция, а тепърва предстоят и резултатите от работата на археолозите и реставраторите,.





"Археологията не е на инвеститора, тя принадлежи на града, на поколенията, това е национално богатство", коментира за Радио Варна Георги Крайчев. Той сподели как се е почувствал целият екип на терен, в момента, в който багерът разравя постамента от пясъка. "Статуята се видя с цялата си прелест и веднага стана ясно, че е нещо наистина уникално! Всички изпитахме огромно щастие, забавна и комична беше ситуацията, в която шофьорът на камиона така се въодушеви от факта, че превозва тази ценност, караше с 15 км. в час, за да стигне непокътната до музея", подчерта Крайчев. 





Георги Крайчев работи съвместно с Регионалния исторически музей във Варна не за първи път. Благодарение на тях съм научен да разпознавам археологията като такава, каза Крайчев. Той допълни, че при провеждането на археологически проучвания има сериозна и стриктна организация, а контролът е сериозен. 





Припомняме, че мраморна статуя на мъж от римско време беше открита във Варна, в територия, която се подготвя за застрояване. Първоначалната ѝ датировка е между края на II и началото на III век сл. Хр. 


Четете още:

🔴 Ryanair вече няма да лети до 3 големи летища

🔴 Върнаха БДС за киселото мляко и сиреното, но има една голяма промяна

🔴 Здравко от "Биг Брадър" с термометър от плажа: Колкото и да не ви се вярва / ВИДЕО





Източник: plovdiv24





Коментари

горе