Има хитър начин да се вдигнат пенсиите в България, обяви доцент



Експерт разкри как може да се повишат пенсиите у нас по модела в Германия.

Доц. Стоянка Черкезова от Институт за изследване на населението и човека в БАН, първо припомни, че у нас средната продължителност на живот е 76 години – 72 при мъжете и 79 при жените.









Това означава, че ако мъжът се пенсионира на 65-годишна възраст, то до 72 години му остават около 7 години живот в пенсия.

Съвсем различна е обаче ситуацията в живота за здраве - 64,5 години при мъжете и 68,9 години при жените.









По здраве за възрастта на пенсиониране дори към 2037 година, можем да заложим, че ще очакваме увеличаване на годините в здраве, но тази възраст може дори да надхвърли годините в здраве, което е нереалистично, тъй като очакваме, че тогава ще се увеличат инвалидните пенсии или други пенсии, защото пазарът ще компенсира, обясни по Нова нюз Черкезова.





Тя уточни, че по отношение на бонусна система допреди години е предлагано да се въведат подобни бонуси системи, но пожела да обясни и малко за Германия.

В Германия имат възможност да се пенсионират малко преди възрастта за пенсиониране, обаче мога да вземат само част от пенсията или пък ако искат да продължат да работят и да взимат пенсии, трябва да работят на половин работен ден, и тогава ще взима 50 процента от пенсията си и 50 процента от заплатата си. Тоест размерът на пенсия и доходи замества доходите с пенсия от доходите от заплата, заяви тя.





Това, което може в България да се направи, е с някакъв малък процент да се добави  процент към осигуряването. Когато един пенсионер работи, това трябва да бъде направено с доста изчисления, включително и от колегите от НОИ, така че да не се достигне допълнително обременяване на пенсионната система. Има, разбира се, такъв вариант, но трябва да се намери баланса, каза още експертът. 


Четете още:

🔴 Съквартирантите в един глас: Кристи е луда!

🔴 Глоба за всички с домашни любимци в блока без регистрация

🔴 Косата беше нейната "коронна слава" и тя я отряза





Източник: Petel





Коментари

горе