ДНЕС връщаме часовниците с ЧАС НАЗАД



Преминаваме към зимно часово време в неделя, в 4:00 часа ще върнем стрелките на часовника с един час назад, съобщиха от Българския институт по метрология на сайта си. 





Смяната на часовото време на зимно и лятно е регламентирана с Постановление 94 на Министерския съвет от 13 март 1997 г., припомня БТА.  

С постановлението е регламентирано лятното часово време да бъде въвеждано в 3:00 ч. през последната неделя на март, като часовниците се преместват с един час напред, а връщането към астрономическото време да е в 4:00 ч. през последната неделя на октомври, като часовниците се преместват с един час назад.





През 2018 г. Европейската комисия предложи смяната на часовото време да бъде отменена, като държавите членки запазват правото си да решат коя часова зона да важи за техните територии. До този момент окончателно решение по въпроса в България не е взето.





Много учени препоръчват стандартното време или зимното време, както го наричаме ние, тъй като то по-добре синхронизира часовниците през цялата година, каза през март за БТА проф. д-р Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при Българската академия на науките (БАН). Хората обаче свързват това време със зима, студ и мрак, а въвеждането на лятното време през пролетта съвпада със завръщането на по-топлите и по-дълги дни, допълни проф. Александрова.





Смяната на времето ще доведе и до промени в разписанието на 14 пътнически влака в нощта срещу неделя, 27 октомври, съобщиха от Българските държавни железници. За да не бъде нарушен графикът за движение, се налага влаковете да престоят за час в различни гари, сочи съобщението. 


Четете още:

🔴 Полицията издирва родителите на изгубено дете в София

🔴 Извънредно: Меле с 2 жертви в Плевенско

🔴 Почина Пламен Градинаров





Източник: lupa





Коментари

горе