Заедно на Рождество



Благотворителен концерт в Чикаго в навечерието на Рождество, обединяващ организации, танцьори, музиканти, писатели, художници в името на доброто

Светлини-звездици като сребърни гирлянди просветват през дърветата. Синкаво-белият сняг хруска под стъпките на исполинските юнаци. На главите им островръхи гугли като рицарски кули, на плещите им ямурлук от шаяк като рицарско наметало, в ръцете си носят овчарски геги - като царски жезъл. Младите мъже бавно пристъпват по пътеката, от гърлата им тътне песен като придошла река и напява тържествено в нощта:
„ Стани, стани Нине, Нине, господине, че са дошли добри гости, добри гости-коледари!” Момците пеят за здраве и благоденствие на стопаните, обхождайки къща след къща, а момите се надпреварват коя по-хубав кравай да дари на юнаците. Песен и весел глъч се сливат. Детски смях отеква чак из върховете на планината.
Легенда за хляба-Ирландския културен центърКоледа е! Най-чаканият, най-жадуваният празник през годината.Така е било през вековете, така се предават и сега традициите, дори и тук, далече от Родината ни.
Забравим ли ги, ние сме обречени да останем без корен, да загубим най-голямото си богатство – идентичността си. Затова, където и да сме пръснати по света, ние ще си носим винаги с нас, я българска шевица, я странджански чембер, я някои родопски, сърмени терлици, пирински сукман или ямболска риза.

Още по-добре, ако си пренесем и цял ансамбъл. Речено - сторено. Иринка и Тодор Гочеви вече го направиха. От Сливен - та право в Чикаго. Ами кой ли не е чувал за ансамбъл Хоро? Прочуха се не само в Чикаго, а и доста градове из Америка обиколиха, та и в Канада ги канят. Как ти се иска като ги гледаш да се заловиш за ръце с тях под игривите звуци на кавал и гайда. Но хич не е лесно, че за това си трябват и крака и сърце. Не минава неделя без танци, няма празник, няма делник. И така вече десет години. Избра си ги Иринка хем майките танцуват, хем до тях децата, че за десет години бързо изкласиха и до тях се наредиха. Доста танци са изгълтали очите им. Както са си професионалисти Иринка и Тодор Гочеви, още от Държавния танцов ансамбъл в Сливен, така професионални са и танцьорите им. На техния юбилеен концерт през 2013, по случай десет годишнината им на  Ансамбъл „Хоро” Иринка бе наградена с Златна лира от Съюза на Българските музикални и танцови дейци в България за нейните високи професионални постижения.
Сега я намирам отново в репетиционната зала, застанала като пълководец и не изпуска от поглед всяка стъпка на танцьорите си.
  Елена Попниколова и Диляна Иванова по време на концерта-„Как да не се вълнувам, само като си представя застанали на сцената –всички заедно, в красивите български носии хванати за ръце, за да посветим този концерт на една благотворителна кауза - да помогнем на фондации в България – каза ми Ирина по време на тренировката и развълнувана продължи:
– Спомняш си как споделих пред вас, че искам да направим един голям, истински коледен концерт за българската общност и Българо-американският център за културно наследство прие веднага да ни подкрепи. Поканихме и генералния консул,
Симеон Стоилов за съдействие, а той ни подхвърли идеята, че и църквата „Нов Живот” имат такива намерения, та може даже заедно да го направим. Не чакахме втора покана, събрахме се няколко организации, в това число и сдружение Български музей в Чикаго, запретнахме ръкави, написах сценарий, заспивах вечер с уредбата, докато слушам музика, правя хореографията, подготвям носиите и вече месеци само танци и музика са ми в главата. Иска ми се да покажем живи, българските традиции, който ни гледа да му заиграе сърцето и да му се зарадва душата. Включила съм около четиридесет танцьори и нови коледни танци. Аз поканих и фолклорни състави и изпълнители, някои не пожелаха да се включат, но за нас ще пее Теменужка Жекова, певица от ансамбъл Тракия, заедно с мъжа си- Ангел Жеков – невероятен изпълнител на кавал. Към българската огърлица от танци и песни ще се присъединят и вокални изпълнения на Гласовете на Малката България, както и школата за народни танци „Българика”.

  Ритуални хлябове в една чикагска изложбаЗа мен ще е интересно да видя отново това, което Елена подготвя за празничния концерт, защото си спомням спектакъла „Легенда за хляба”, който направихме преди години в Ирландския център, пак заедно с ансамбъл Хоро. Тогава обредните хлябове на Елена пожънаха такъв успех, че се разпродадоха на търг за по $100 единия. Хубава цена, нали?

„Наистина беше атракция. Нашето участие в коледния концерт сега ще бъде с една невероятна колекция от истински ритуални хлябове, около девет на брой, приготвени от българските жени в Чикаго, украсени така, както са ги декорирали нашите прабаби, съдържащи символи, характерни за християнската ни традиция”, сподели Елена Табакова-Попниколова.

Тя е президент на сдружението и заедно с д-р Диляна Иванова ще демонстрират и обяснят значението на тези обреди, как например един от хлябовете, наречен Божичник е посветен на Бога и семейството.

„За музея имаме вече няколко гипсови отливки на такива ритуални хлябове, които са дело на нашия реставратор Стоян Вълков. Приех с цялото си сърце тази идея най-вече заради благотворителната кауза и с радост се подготвяме да приближим нашите традиции, за да бъдем по близко до нашата родина.“

А какво ще ни предложат обединените християнски църкви? –се обърнах към Станимир Танев, пастор в църквата Нов Живот. Той е организатор и координатор на доста български музиканти в Чикаго, които ще вземат участие.

  Ритуално коледно дръвче„Във втората част на концерта ние ще изпълним  разнообразен жанр от песни и музикални композиции, посветени на Рождество, един от най-големите празници в християнската религия. Поканили сме още Дует Минкови и Георги Танчев, професор и д-р по ударни инструменти, заедно със синовете си, които ще имат изпълнение на перкусия. В камерния оркестър с р-л Антон Пашов ще свири и нашата добра виолинистка Деси Танчев. Ще се включат и други обществени организации като Съюз на българските писатели в САЩ и по света, Съюз на българските художници зад граница. В антракта ще има закуски и сандвичи от българските заведения. За мен това е много вълнуващо, защото можем да направим нещо заедно, а това да ни насърчи за още по-големи дела. От една страна се вълнувам, че това е свързано с нашия голям християнски празник – Рождество и ние ще си припомним християнските традиции, за да ги следваме в името на доброто и любовта към всички хора, от друга – това, че ние имаме възможност да помогнем на България като съберем средства и сме съпричастни към целите на две фондации там.“

А кои са организациите, на които ще помогнем?

Това са: „Искам Бебе” и „Детско Сърце”. Всеки може да избере и да посочи, за коя от двете организации може да дари сума, колкото желае по време на концерта, в посочените за целта места – отговори ми г-н Станев.

Концертът е безплатен, в него участват много организации, хора, средства, изпълнителите посвещават много часове на репетиции, реклами, декори, текстове. Помагат ни обществени организации, помагат ни медиите, в лицето на в-к „България СЕГА“ имаме своя партньор винаги. И всичко е доброволно и се дарява с радост, всичко почива на надеждата, че човек е състрадателен към болката на ближния си, може да съчувства и да помага според силите си.
  Момичета от ансамбал „Хоро“ в родопски носииЗнаете ли, че в България семействата с репродуктивни проблемни  са около 145 000.
Фондацията „Искам Бебе”,( Iskambebe.bg ) информира, финансира и осигурява емоционална подкрепа на хората, които се борят за своето дете. За тази кауза работят много доброволчески екипи в България: психолози, демографи, социолози. Този проблем освен медицински е и психологически. Той не е само личностен, той е социален, политически, културен, той е проблем на нацията.
Асоциацията „ Детско Сърце”, (Childsheart.eu) обединява хора, съпричастни с проблемите на децата и младите хора със сърдечни заболявания. Това са кардиолози, психолози, социолози. Сърдечно-съдовите заболявания водят до изолация, а това затруднява социалната интеграция на такива хора.
„Всяко дете с физически недостатък трябва да се радва на пълноценен и достоен живот.”- от Конвенцията на ООН за защита на детето.
Сигурна съм, че можем да доставим радост, сигурна съм, че нашият благотворителен концерт, който е дело на българската общност ще помогне да се обединим около една достойна, чисто човешка кауза, точно сега, когато целият свят се нуждае от човешко съчувствие, ние можем да дадем добър пример, че човек е създаден, не да убива, а да обича и да помага.

Кина Бъговска
за в. „България СЕГА“


Четете още:

🔴 ХРАМ СВЕТИ ДИМИТЪР – ВИДИН, Е ВТОРИЯТ ПО ГОЛЕМИНА В БЪЛГАРИЯ

🔴 Румяна Тренчева става регионален изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа

🔴 На 4 декември почитаме Света Варвара





Източник: България сега





Коментари

горе