"Топлофикация-София" съди гражданин за 2 стотинки, обяви омбудсманът



Срещу "Топлофикация-София" има 300 висящи жалби при омбудсмана, съобщи заемащата този пост Мая Манолова пред БНТ. Според нея се наблюдава издевателство над клиентите на фазата на принудителното събиране на вземанията.

"Редно е абонатът да бъде информиран, че ще му заведат съдебно дело, ако не плати, да го информират какво дължи. Но те не го правят. Пристъпват, защото е по-лесно, направо към съдебна процедура по бързия ред на заповедното производство", каза Манолова. 

Тя допълни, че има информация за внесена искова молба от "Топлофикация-София" срещу длъжник за 2 стотинки, както и за иск за 8.70 лева. Мая Манолова посочи, че с всички съпътстващи принудителното събиране разходи - такси, адокатски разноски, хонорари на юристконсулти и други, дължимите суми се увеличават средно с 1000 лева. "Питам се дали това е доставчик на обществена услуга или обществен изнудвач, рекетьор", каза още Манолова.

Тя допълни, че подготвя голям форум, на който да събере засегнати, експерти и представители на "Топлофикация - София", на който да бъдат обсъдени съществуващите проблеми и да се предложат решения.

Манолова допълни, че при скорошно посещение в Сливен била изненадана от положителния прием от хората на тамошната топлофикация и начина, по който се работи. "През 2009 година дружеството е било на загуба и е имало 2000 клиенти. Сега е на печалба и има 13 000 клиенти, които се чувстват уважавани и значими", посочи Манолова.

Тя допълни, че в Сливен се сключват индивидуални договори с абонатите, такса мощност се плаща от топлофикационното дружество. При отказ от услугите на сливенската топлофикация пък не се плаща такса сградна
инсталация.

"Предложих на гражданските организации да ми предложат заместник-омбудсман. Имам девет предложения, сред тях е и бившият правосъден министър Диана Ковачева", каза Манолова в отговор на въпрос.
 


Четете още:

🔴 ИЗЛЕКУВАЙТЕ ПЕРДЕ НА ОКОТО САМО С МЕД

🔴 Магистър по реторика предложи брак на своя колежка в речта си към Софийския университет

🔴 Петър Дънов е убеден: Светло бъдеще чака България





Източник: Дневник





Коментари

горе