БГ мръвка в бидони тръгна за Коледа из Европа



Осолено месо в саламура, натъпкано в бидони за кисело зеле, изпращат през декември сънародниците ни на роднините си зад граница. От тези полуконсервирани мръвки може да се правят всякакви домашни манджи, разказват доволни получатели. Друг начин да се достави домашно прасе на далечно разстояние е като се изпържат пържолите, нареждат се плътно в пластмасова кофа от сирене и всеки ред се залива с прясно стопена мас. За карантиите също е намерено решение, те заминават под формата на бахур и дори пача. Нова мода има и при пренасянето на мед, който се налива още като се извади от кошера в пластмасови туби и така достига до най-далечните точки в Европа. Превозът става най-често с пътническите микробуси, които пътуват към основните гурбетчийски дестинации.

До Белгия и Холандия се стига за по-малко от 48 часа, ако не се налага отклонение от основния маршрут. Пътят задължително минава само през страни от ЕС, така се спестяват строгите проверки по границите, които правят понякога комшиите от Сърбия или пък унгарците.

Често по пътя стават и инциденти. Разливат се ценните вина и ракии, чупят се компоти, а понякога от кандилкането се разлива и саламурата, в която са накиснати месата.


Четете още:

🔴 Развиваме винен и гурме туризъм заради глобалното затопляне

🔴 Крайовската спогодба или как Добруджа остана в пределите на България

🔴 Бебето плаче? Ето как да го успокоите за секунди





Източник: Монитор





Коментари

горе