БЪЛГАРСКО, ЗЛАТНО БИЖУ НА 6300 ГОДИНИ В ПРОВАДИЯ



В ПРОВАДИЯ СА ОТКРИТИ КЪЩИ НА ДВА ЕТАЖА, ЧИЯТО ВЪЗРАСТ СЕ ОЦЕНЯВА НА 6300 ГОДИНИ

Къщи на два етажа в елипсовидна крепост с диаметър 90 метра и 24-каратово злато са новите сензационни находки в солния град край Провадия. Златото е е открито между два гроба и е във форма на висулка.

„С такива предмети се е отбелязвал статусът на човека, който го е притежавал. Тогава украшения не са се носили. Но всеки предмет е показвал по някакъв начин какво е положението на човека в обществото. Например жените, които са станали майки, са вързвали косите си по определен начин, другите пък ходели с пуснати коси. От тази златна висулка обаче все още не можем да си правим изводи за статуса на човека, който я е притежавал. Не е задължително да е жена, може да е била и на мъж. Според мен е от около 4300 г. пр. Христа, като не е изключено да е дори с 300 години по-старо, обясни проф. Васил Николов, шеф на разкопките.

Откритието е направено от Петър Лещаков, заместник-ръководител на разкопките в солния град. Намереното злато е първо в праисторическото селище на Провадия. Тежи около два грама и е 23-24 карата.

По време на разкопките са намерени също и няколко върха на стрели, връх на копие, две двойки купички с еднакви орнаменти, както и изключително атрактивна глава от малка статуя. Тя най-вероятно е била нещо като емблема за обществото, обитавало крепостта.

Проф. Николов разкри, че археологическите работи в самата крепост са изключително напреднали. Тя е била с формата на нещо като елипса, с диаметър 90 метра. Крепостта е била висока 9 метра, а в момента наносите на почвата са направили 20-метрова могила.

Изследователите са се натъкнали и на двуетажни къщи в самото селище. Хората, живяли там, са добивали солта, която се е продавала до днешна Варна. Според професора, по онова време пред крепостта са се правили панаири и пазари на сол, а стените са я пазили от нашествия.

Солния град край Провадия

Учените попаднаха на украшения от кост и стрели край Цитаделата до Провадия.

Изящно ювелирно бижу от злато на възраст най-малко 6300 години откриха в най-стария град на Европа – Провадия-Солницата. Находката е намерена в некропола на праисторическото селище, където приключват за този сезон разкопките под ръководството на проф. Васил Николов. „За първи път тук откриваме злато, иначе находките са стотици“, каза проф. Васил Николов.

В случая става въпрос за красива висулка с тегло около 2 грама и се предполага, че златото е 23-24 карата. Селището тук датира от 4300 г. пр. н. е., но златото може да е по-старо, смята той. Украшението може да е носила жена, но може и мъж – като белег за висок социален статус в праисторическия солодобивен и градски център. Златната висулка е също такова постижение на ювелирното изкуство, каквито са съкровищата от най-старото обработено злато от Варненския халколитен некропол. Това още веднъж потвърждава научната теза на проф. Васил Николов, че става въпрос за комплексно праисторическо общество, възникнало край Варненското езеро на базата на специализираното производство на сол, предназначено за далечни пазари, с които се е развила търговията. Отначало солта е играла ролята на разменна монета и пари, а след това и златото. За това се смята, че Провадия-Солницата е била и първият и най-стар монетен двор на Европа.

През този сезон са открити много върхове на стрели покрай каменните стени на Цитаделата, украшения от кост, както и съвършено запазен костен идол, който след цялостното му проучване може да стане емблема на град Провадия. Находките ще бъдат изложени в музея. През седмицата започва зазимяване на археологическия обект. През тази година от МК за разкопките в Провадия-Солницата са отпуснали само 14,000 лева. Нямаше да ги подновя, ако не беше подкрепата на предприятието „Провад сол“, на чиято територия е селището, признава проф. Николов.

ЗА ОТКРИТОТО ПРЕЗ 2015 ГОДИНА ЗЛАТНО НАХОДИЩЕ В ПРОВАДИЯ

Обработено злато на възраст най-малко 6300 години откриха край Провадия. Находката е от праисторическото селище Солниците, където продължават разкопките под ръководството на проф. Васил Николов.

“За първи път тук откриваме злато, иначе находките са стотици – коментира проф. Николов. – В случая става дума за златна висулка с тегло около 2 г. Предполагам, че златото е 23-24 карата. Селището тук датира от 4300 г. пр. Хр., но златото може да е по-старо с 200 – 300 години…“
Според  учения под земята лежат още златни находки, като аналогът с най-старото обработено злато в света – от Варненския халколитен некропол, се налага от само себе си. „По тези земи е имало високоразвита цивилизация. Тя е била съсредоточена на две места. Край езерата на Варна е имало голям център за обработка на мед и злато. Тук в праисторическото селище Солниците се е добивала сол. Това общество се е развивало в продължение на 200 – 300 години. Интересното при златната находка, открита сега, е, че тази висулка не е намерена в някои от гробовете, а между тях, което може да свидетелства за някаква по-особена обредност. При всички положения тази висулка е поредният образец за достижение на ювелирното изкуство, което е било развито по онова време“, коментира проф. Николов.

Той допълва, че находки като тази от Солниците не е точно да се наричат украшения, тъй като те не са се носили за украса, а са бележели по своеобразен начин социалния статус на хората, тъй като тогава обществото е било разделено на касти.

Гордостта на проф. Николов – по неговите собствени признания, обаче не е миниатюрната златна находка, колкото и ценна да е тя, а самата крепост на праисторическото селище, по която археолозите продължават проучванията. Вече е ясно, че крепостта се датира някъде към 4700 г. пр. Хр., т.е. тя е на възраст 6700 г. Никой не оспорва факта, че това е най-старата каменна крепост в Европа. Само за сравнение – казва проф. Николов, легендарната Троя е от 3000 г. пр. Хр., т.е. нашата е поне 1500 г. по-стара.

“Стената, която сега разкриваме, показва, че крепостта е под формата на неправилен кръг с диаметър около 90 м. Интересното е, че хората тогава са имали много ценни познания за военно дело. За да бъде отбраната на крепостта по-добра, стената не е в точна кръгла форма, а се движи по участъци, които са прави линии. Така е, защото кръговата система по-трудно се отбранява. Основата на стените достига внушителна дебелина – около 4 до 4,20 м, височината е около 6 м. Още по-любопитен е фактът, че в селището са открити двуетажни къщи – има от дърво и глина, има и от камък. Това, което все още не знаем, е откъде точно е бил входът на крепостта. Има и едни интересни съоръжения, които не знаем с каква цел са били изградени. Така или иначе, хората са имали много познания. Установено е например, че хората, живели тук, са използвали животинското мляко за храна. Това се установява с ДНК анализ на зъбния камък. А знаем, че хората в началото не са употребявали животинското мляко за храна – те са ползвали само месото на дивеча. Другото идва с еволюцията на човека“, разказва проф. Николов.

Край крепостните стени археолозите са открили много върхове на стрели, което свидетелства за сериозните битки, водени тук. Намерен е връх на копие, както и интересна част от статуетка – глава на фигура, за която може да се предполага, че е била нещо като символ на крепостта.

БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО РАДИО ЗА ЗЛАТНОТО НАХОДИЩЕ

Край Провадия това лято е открито първото европейско обработено злато на повече от 6000 години. Това е златна висулка с тегло 2 грама. Тя е намерена при разкопки на праисторически солодобивен център в града, съобщи проф. Васил Николов – ръководител на обекта и председател на Научния съвет на Националния археологически институт с музей – БАН:

Предполагам, че е 23-24 карата, ако съдя за златото от Варненския некропол и в района.

Това е достижение на ювелирното изкуство. Знаете, че край Варненското езеро съществува метеорологичен център, в който се е работило мед и злато. Всепризнато е вече по света, че това е най-старото обработено злато в света. На възраст 4 300 години преди Христа, тоест на около 6 300 години, това е минималната възраст.


Четете още:

🔴 "Златен век" за ЧРД на Божидар Димитров - Общество

🔴 Пернишката Сурва - весела и страшна

🔴 Лили Иванова отново ще пълни НДК





Източник: bulbg





Коментари

горе