Скандал! Закриват половината болнични легла в София  



Нов, нечуван по мащабите си скандал разтресе обществото ни – от 1 януари догодина министър Петър Москов закрива почти половината от леглата в столичните болници. Според т.нар. здравна карта на България от около 9500 те ще останат 5880. Нека обаче напомним, че всеки трети пациент в Александровска болница, ИСУЛ, болница „Лозенец”, „Св. Анна”, „Св. Екатерина”, Националната кардиологична болница и др. е от провинцията. Нормално е. Хората избират да се лекуват в големите лечебници на столицата заради висококвалифицираните специалисти и модерната медицинска апаратура, с която повечето от тях разполагат. Нашите закони позволяват всеки българин сам да избира клиниката, както и екипа, на който да повери здравето си.

Но така беше досега. Край на свободното движение на пациенти, които ще се лекуват безплатно, т.е. по клинични пътеки на Здравната каса. Защото свободни легла просто няма да има. Особено тревожна е ситуацията в хирургиите – при сегашни над 3200 легла за операции в софийските болници проектът на т.нар. здравна карта предвижда да останат само 882, пише „Дейли Капитал”. По-малко легла ще има и в реанимациите. Това ще удари най- много „Пирогов”, „Александровска”, ВМА, ИСУЛ и други болници с големи отделения по реанимация.
За сметка на орязаните споменати бройки легла щял двойно да се увеличи приемът на пациенти в психиатриите.

Тази стряскаща картина на родното здравеопазване се засилва още повече от факта, че заедно със съкратените легла трябва да си отидат от болниците и куп лекари и сестри. Българският лекарски съюз се противопостави на предстоящите драстични съкращения на белите престилки, но безуспешно. Май все още никой не си дава сметка какъв хаос се задава на хоризонта. Той неминуемо ще бъде свързан и с лют рекет, със сочни далавери под масата във всички болници. Едри рушвети под масата при всички случаи ще осигуряват пререждане в списъка на чакащите за операция или за постъпване за лечение. Те неминуемо ще „освобождават” легло. Никой не отрича, че някои отделения в болниците злоупотребяваха с т.нар. леглодни, за които Касата харчи много пари. Те имаха сметка да задържат повече пациенти, за да получават повече пари.

Само че и един от недъзите на нашите болници си остава преждевременното изписване на пациенти от отделенията, в резултат на което имаше не един смъртен случай. Включително на млади родилки, които се простиха с живота заради недоизлекувани инфекции. Сега този порок ще се превърне в практика и горко на всички болни българи. Не е тайна, че проблемите със специалистите в извънболничната помощ продължават. Сега се предвижда джипитата да станат 900. Само за информация – в момента практикуват 4800 лични лекари.


Четете още:

🔴 Ламбо: Не виждам добре и трудно чета

🔴 Зелето трие сенки под очите

🔴 БЪЛГАРСКО, ЗЛАТНО БИЖУ НА 6300 ГОДИНИ В ПРОВАДИЯ





Източник: Ретро





Коментари

горе