Шаран в тестена кора "Рибник"



Продукти: шаран около 1,5 кг, 7-8 глави червен лук, 2 ч. ч. счукани орехи, черен пипер, 300-350 г брашно, 1 ч. ч. олио, 1 ч. ч. кисело мляко, сол, 1 ч. л. сода бикарбонат.

Приготвяне: Ситно нарязаните глави лук се задушават в половината мазнина, слагат се счуканите орехи, черният пипер и сол на вкус – това е плънката за рибата. Рибата се изчиства, измива, посолява и се пълни с приготвената плънка. Замесва се тесто от брашното, киселото мляко, содата и щипка сол. Разточва се, слага се върху него напълнената риба и се завива с тестото, което се оформя точно като рибата. Могат да се изваят уста, очи, перки, люспи, опашка. Отгоре се намазва с мазнина и се пече във фурна. Поднася се още топла. Печеното продължава около 1 ч и 20 мин при 180-200 градуса. Шаранът се реже на филии, поднася се топъл или студен.

Мария Проданова, „Български празници и традиции”, ИК „Бард”

Уважаеми читатели, в рубриката "Новинар" кулинар ще намерите интересни рецепти за всекидневието и много вкусотии от България и света. Ако някой иска да сподели любимата си рецепта на страниците на вестника, може да я изпрати на kulinar@novinar.bg или на адрес София 1000, ул. "Искър" 31, в."Новинар". Всички публикувани рецепти на читатели ще участват всеки месец в томбола с награда книга на кулинарна тематика.


Четете още:

🔴 Скандал! Закриват половината болнични легла в София  

🔴 Ламбо: Не виждам добре и трудно чета

🔴 Зелето трие сенки под очите





Източник: Новинар





Коментари

горе