Ивайло Балабанов с поредна награда



Съветът на европейската научна и културна общност отличава поета Ивайло Балабанов с наградата Златна монета "Писменост". Тя се връчва за неговия личен принос към развититето на българската култура, както и по случай неговата 70-годишнина. Творческата награда от името на Ивайло Балабанов ще получи издателят Лъчезар Минчев, тъй като здравословното състояние на автора не му позволява да пътува до София. Церемонията по връчването й ще се състои днес в 16 часа.

Ивайло Балабанов е роден е на 28 август 1945 г. в село Хухла, Община Ивайловград. Понастоящем живее и твори в Свиленград. Носител е на следните награди: „Южна пролет“ – 1980 г., Награда на Съюза на българските писатели – 1987 г., Национална награда „Изворът на Белоногата“ – 2001 г., Награда за книга на годината – 2004 г. за „Песни за старо вино“, Литературна награда за цялостно творчество „Александър Паскалев“ – 2005 г., Национална награда за патриотична поезия „Георги Джагаров“ – 2006 г., Националната награда „Пеньо Пенев“ за 2008 г.

Член на Съюза на българските писатели. Почетен гражданин на Ивайловград, Кърджали и Свиленград.

Отличието ЗЛАТНА МОНЕТА “ПИСМЕНОСТ” се връчва на определени научни и културни институции и личности, номинирани да бъдат Почетни членове на този Съвет за принос към развитието на българската наука, култура и иновативна икономика. Номинациите се правят от 180 известни български учени и творци с международно признание, които притежават Златни отличия от "Съвета на европейската научна и културна общност".

ЗЛАТНА МОНЕТА „ПИСМЕНОСТ“ се изработва в Монетния двор на България, с двустранно златно покритие. На лицевата страна е изобразена отворената книга, като символ на прогреса, а на обратната страна са подредени красивите букви на Глаголицата.

Носители на отличието също са: акад. Антон Дончев, акад. Дамян Дамянов, Райна Кабаиванска, Силви Вартан, акад. Людмил Стайков, Александрина Пендачанска, Михаил Белчев, Валя Балканска, проф. Марко Семов, проф. Григор Горчев, Вили Казасян, Иван Гарелов, Георги Лозанов, Стефан Данаилов и други известни представители на българския научен и културен елит.


Четете още:

🔴 Русия тества система за безжично предаване на енергия в Космоса

🔴 Спецакция в София! Тарашат за рискови чужденци!

🔴 Вижте какво да правите днес, та да ви върви цялата следваща година





Източник: big5





Коментари

горе