Сляпо момиченце "превзема" света на зрящите с безкрайния си талант



Кристияна Кирилова е само на 11 години. Момиченцето се ражда преждевременно. Слагат го в кувьоз, където предозиран кислород изгаря ретината на двете му очи. Пораствайки, незрящото русо момиченце от великотърновското село Шереметя обаче показва уникален певчески талант. На волята, дисциплината и устремеността й могат да завидят много зрящи възрастни.

Криси е ученичка в нормално, а не в специализирано училище. Тя сама поискала от родителите си да я запишат в музикалната паралелка на СОУ „Емилиян Станев” във Велико Търново, където учи наравно със зрящите си връстници. Отличничка е. Ходи на уроци по пиано, посещава вокален педагог и специализиран учител по брайлово писмо. Явява се на певчески конкурси, от които обира всички награди. Тя е като войник и преждевременно съзрял възрастен.

„Обичам да пея. Имам време и да играя” - по детски споделя плахо гласовитото момиче. Любимите й предмети в училище са „човек и общество“, математика и английски език. И разбира се - пеенето.
С малкия талант от няколко години работи вокалният педагог Петя Кръстева. Семейството на Криси вече води момиченцето от Велико Търново в София на уроци при преподавателя в Музикалната академия Алис Боварян.  

Музикалните заложби при нея не са се проявили случайно. „Генът е от дядо й по бащина линия. Баща ми беше много добър акордеонист. Аз съм свирил много години на тромпет. Генът си е ген, но моето момиченце ще ни надмине, дай Боже! Бъдещето й е само в пеенето и музиката и затова семейството сме плътно до нея. Трудностите нямат значение, преодолими са“ – убеден е баща й Красимир Кирилов.  

„Някой ми се обади по телефона и ме помоли да намеря малка, детска пишеща брайлова машина за Криси. Когато я получиха, родителите й ме поканиха на гости. И оттогава – вече три-четири години, сме неразделни със семейството на сляпото момиче. Разделят ни единствено двестата километра между Велико Търново и Пловдив”, разказва за запознанството си с Криси певецът Орхан Мурад.

Двамата изпълняват в дует песента „Вярно куче Аватар“. Мелодията е сътворена от популярния сляп музикант, а текстът написва Владимира Велинова от ансамбъл „Българе”. Клипът на този хит е сред най-гледаните в мрежите за видеосподеляне.
„Криси е боец“, казва за малката певица Орхан Мурад. Той е обещал, че ще й подари нейна авторска песен.

Певческите конкурси, спечелени от малката и талантлива Кристияна Кирилова, са не един и два. „Ходих на конкурса „Една българска роза”. Беше в Казанлък на 31 май миналата година. Спечелих първо място с „Душа” на „Диана експрес” и „Арлекино” на Емил Димитров”, кратичко съобщава за успеха си гласовитото българче. То е носител и на призови места от конкурса „Морско конче” във Варна, „Съзвездие” в Шумен, „Орфеева дарба” в София. Негова е и специалната награда от конкурса „Звездици за Лора” в Свищов.
Тази година Криси е първа в певческия конкурс „Свят, изкуство и море”, провел се в Златни пясъци, а от задграничния си гастрол в Италия на „Евро кидс” се прибира в трета награда. Участвала е в кастингите на „Българската Евровизия” и „Х фактор”.    

Родителите на момиченцето не искат да бъдат възприемани като жертва за това, че имат незрящо дете. „Трудностите са безброй много. Държавата ни е мащеха за здравите, какво остава за болните. Тя цинично се подиграва с хората с увреждания, да не говорим за децата”, изтъква бащата Красимир Кирилов. Той е известен с активната си и непримирима гражданска позиция.
„Защо трябва да се сравняваме с другите държави само по покупателната ни способност? Да направим сравнението и по това как се грижим за хората с увреждания, каква социална политика имаме. Повярвайте ми, пътувал съм много, познавам много хора, политици от върхушката също.

Сравнението никак не е в наша полза. Не може да се мерим с Англия, Франция, Германия, Австрия, даже с Италия. За САЩ изобщо да не говорим какви средства държавата изразходва за хората с увреждания. А у нас – защото съм фермер и получавам субсидии, се оказва, че съм надхвърлил прага на доходите и не може да получаваме подкрепа за по-малкия ни син Денис.
Това е подигравка. Защо трябва да делим децата на болни и здрави?!” – с право се гневи бащата на незрящото „славейче“.

Той се оплаква също, че в България за професионалното развитие на хората със здравословни проблеми съществуват непреодолими трудности.
„Не можем да намерим брайлови ноти за Криси, за да помагаме за развитието на таланта й. Налага се да ги поръчваме от чужбина. Другата алтернатива е учителите да й четат нотите, а тя да ги записва на брайловата си машина, пък после да ги разучава. Това е безсмислено губене на време и практически е неизпълнимо”, присъединява се към разговора и майката Петя Кирилова.

Въпреки несгодите, дъщеря й си има любими пиеси за пиано и непрекъснато бележи напредък в усвояването на клавишния инструмент. „Любими са ми „Валс” на Щраус и „Капричио”. Свиря всеки ден. Но най-обичам да пея. Забавлявам се с пеенето. Пее ми се поп музика. Любимата ми българска певица е Лили Иванова, харесвам и Джеси Джей, зная песни на Риана, Адел”, хвали се лъчезарното момиченце. 
Криси още е малка, но мечтата й е голяма. „Искам като порасна да стана добра певица и пианистка”, искрена е тя.


Четете още:

🔴 За сланината с любов

🔴 НДК – СТРОЕЖЪТ НА НОВА БЪЛГАРИЯ

🔴 „БОЯН МАГА“ – БРАТЪТ НА СВ. ИВАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ





Източник: Десант





Коментари

горе