Топ 3 рецепти от домашни майстори за Никулденски шаран



Трапезата днес не е Никулденска, ако липсва класиката - печен шаран. Как става това знаят не само шеф готвачите, но и домашните майстори. Ето няколко рецепти и да ви е вкусно.Пълнен шаран на фурна от Ваня Георгиева
 
Продукти

2 бр. (1.5 кг) шаран 
3-4 големи глави лук 
1/2 ч.ч. (100 г) орехови ядки 
1/2 ч.ч. (100 мл) бяло вино 
125 г масло или олио 
10 зърна черен пипер 
1/2 връзка магданоз 
1 морков 
стафиди 
1 буркан белени домати 
сол 
черен пипер

Начин на приготвяне

Шаранът се почиства, измива се и се поръсва със сол и смлян черен пипер. Нарязаният на полумесеци лук и морков се задушават в част от мазнината, след което към тях се прибавят част от доматите, ореховите ядки, ситно нарязаният магданоз, няколко зърна черен пипер, стафидите, виното и сол на вкус. С тази смес се напълва шаранът. 

След това шараните се зашиват и се поставят в тавичка. От останалата лучена смес и доматите с 2-3 лъжици олио и 1/2 чаша вода се запълва около шараните. Пече се в умерена фурна. 



Шаран по Беневски от Данчо Кинов Бенев

Продукти

пресен шаран с тегло около 4-5 кг
200-250 г бланширан ориз
средно голяма глава кромид лук
100 г орехи на ядки
средно голям домат
връзка магданоз
1/2 връзка пресен копър
1/2 бутилка бяло сухо вино
черен пипер
щипка смлян кимион
около 10 г чубрица
сол
1/2 ч.л. чесън на прах
1 с.л. сух дивесил

Начин на приготвяне

Шаранът след почистване на люспите, хрилете и вътрешностите, се измива много добре, след което се пристъпва към сваляне на кожата, внимателно като се започва откъм главата. Без да се режат главата и опашката, кожата се снема като дамски чорап - осолява се и се слага в тенджера. Месото се филетира и се смила на кайма.

Оризът се вари в съотношение ориз вода 1:3 (15 минути до полуготовност), като при варенето към него се добавят ситно нарязаните дръжки от магданоз и копър. Смесва се с каймата, смлените орехи и подправките, добавят се и виното и олиото, и след като сместа се охлади, се слагат и наситнените магданоз и копър. 

Получената смес се слага в кожата. След като тя се напълни, рибата се зашива, останалата плънка се слага в намазнената тава, като канапе и върху нея се слага напълнената риба. Пече се при 180-200 градуса около 25-30 минути. Върху напълнения шаран се подреждат шайбички от домати като люспи.




Шаран с орехи и зеленчуци от Мария Калайджиева

Продукти

1 шаран (2-3 кг)
100 г корен или стъбла от целина 
3 глави лук 
1/2 малка ч.ч. зехтин 
2 моркова 
5 домата 
5 скилидки чесън 
1 ч.ч. орехови ядки 
1 връзка магданоз 
1-2 лимона 1 ч.ч. вода сол черен пипер

Начин на приготвяне

Почиства се шаранът от люспите, хрилете и вътрешностите. Измива се всичко със студена вода, изцежда се и се подправя със сол. В зехтина с малко сол и вода се слага нарязаният на филийки лук, морковите, целината, нарязани на ивички и накрая - нарязаните на дребно домати. 

Добавят се ситно нарязаните орехи, обеленият чесън, един лимон - обелен и нарязан на филийки. Разбърква се добре всичко, подправя се със сол. С така приготвената плънка се напълва шарана и се зашива. Намазва се с олио и се слага в намазнена тава или гювеч. Върху него се нареждат резенчета домат и лимон, долива се 1 ч.ч. вода и се пече до зачервяване. Поднася се с бяло вино.


Четете още:

🔴 Вапцаров – Поетът и Морякът. Честване на патрона на Висшето военноморско училище

🔴 Поверия за късмет и благополучие на Никулден

🔴 Мълниеносна победа за Кубрат Пулев! (ВИДЕО)





Източник: Блиц





Коментари

горе