Алтернативи на шарана за Никулден



 Втората най-продавана риба е пъстървата, от замразените - скумрията

 Ципурата вече е по-модерна от сьомгата

 Купуват се предимно изчистени риби, както и филета без кожа

Според най-разпространената легенда за св. Николай Чудотворец е, че веднъж в бурно море шаран спасил живота му. Лодката, в която бил, се пробила, а той бързо успял да запуши дупката с един едър екземпляр. Затова шаранът се превърнал в символ на благополучие и е традиционната жертвена риба за Никулден.

Мнозина строго спазват тази традиция, независимо дали обичат шаран, или не, но има и много семейства, които са склонни да пренебрегнат традицията и да опитат нещо различно. Преди около 5 години например благодарение на такива хора хит на пазара по Никулден беше пангасиусът. Дотогава виетнамското филе беше непознато за българския потребител, но бързо се наложи заради атрактивната цена. Приготвя се най-често на фурна, като се запича за кратко с млечни сосове или песто. Година след него - през декември 2012 г., интересна атракция стана рибата меч, която обаче не е по джоба на много хора. Месото ѝ е по-плътно - рибата е хищна и се движи много. Най-подходяща е за скара, като преди да се изпекат, котлетите се намазват със зехтин. После може да се залеят с традиционния сос за риба - малко зехтин, лимон (или в краен случай оцет), сол и черен пипер на вкус, счукан чесън, копър или розмарин по желание.

Миналата година продавачи по рибните магазини казваха, че африканският сом е изместил шарана. Той е малко по-скъп - с около 2 лева, но пък е доста по-евтин от пъстървата и ципурата - другите най-популярни риби на българския пазар. Филето му е крехко, може да се пържи или пече.

Какво сме купували най-много тази година, ще се разбере другата седмица. Така или иначе пазарът изобилства от български, гръцки и турски риби - хищни и мирни, които може да заместят шарана в домовете на онези, които не обичат специфичната му миризма или предпочитат по-постно рибно месо.

Ако все пак искате да

спазите традицията,

може да напълните

голяма сьомгова

пъстърва

или сьомга вместо шаран, и то пак с традиционните продукти - орехи, лук, стафиди. Някои слагат ориз, други кашкавал на кубчета.

Ако ви се хапва пържена риба, освен шаран може да приготвите сом на парчета или амур - миризмата му е по-лека, а месото е също така сочно и блажно. Цената обаче е малко по-висока.

Бялата риба е най-вкусна панирана. Пъстървата може и да се изпържи цяла, и да се приготви на фурна с масло, розмарин, резени лимон. Същата рецепта препоръчваме и за ципурата. Тя е една от “най-модерните” риби на пазара в момента. Измести дори сьомгата в атрактивните рецепти на елитни ресторанти и в менюто на хора, които държат да се хранят здравословно.

А ако е по-едра - над

800 г, метнете я на

скара или барбекю

или я пригответе в морска сол. (Вижте как в карето вдясно - б.а.) Лавракът може и на скара, и на фурна, и в сол - така месото се топи в устата.

Все така актуална си остава и скумрията, която е най-продавана от замразените риби покрай Никулден. “Рибите, които се замразяват шоково още на корабите, запазват почти всичките си качества, така, както ако сме ги замразили в домашни условия. В същото време са с по-ниска цена”, казва Иван Звездев. Японците ядат скумрия повече и от сьомгата, но у нас понякога я пренебрегваме заради славата ѝ на един от най-популярните продукти в социалистическата кухня. “Рибните нации наблягат на нея, аз също ще си взема скумрия за Никулден. Другата много добра алтернатива на шарана е кефалът - много вкусна риба”, добавя Звездев.

И въпреки всички алтернативи българинът си остава традиционалист. Кратка справка в няколко големи рибни магазина в София и Варна в петък показа, че

първенецът по

продажби си

остава шаранът

Това потвърди и Йордан Господинов, изпълнителен директор и представляващ Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ. “След шарана се продават най-много пъстървата, вносните риби. Но те са като допълнение към шарана. Много малко хора вземат друго без шаран”, допълни още той. Търговци от бранша допълват и че се търси кефал, купуват се предимно почистени риби или дори филета без кожа, а от шараните - най-много вървят 3-килограмовите екземпляри.

Каквото и да изберете, запомнете няколко важни правила - филетата пържете в много олио, оваляни в царевично брашно; ако печете рибата на скара, намажете я със зехтин; ако приготвяте филета на тиган, направете го за кратко на силен огън, а ако пълните цяла риба - печете на слаб огън - около 160-180 градуса за около 40 мин за 2-3-килограмова риба. И най-важното -

осолете рибата поне

10 мин преди

да я готвите,

даже най-добре половин час, защото само така ще усетите ароматите в рецептата, казва Звездев. “Белтъкът на рибата е много фин и солта лесно го разгражда и овкусява навсякъде. Когато ястието е безсолно, каквито и подправки да сложиш, няма да ги усетиш - така са създадени рецепторите ни”, обяснява той.

Пълнени пъстърви

ПРОДУКТИ:

2 пъстърви по 250-300 г, 50 г орехи, 100 г гъби, 2 лимона, 1 морков, 30 мл зехтин, 30 г краве масло, 5-6 скилидки чесън, копър, черен пипер, 5-6 маслини, сол на вкус, малко горчица - по желание, алуминиево фолио за загъване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Почистваме рибата. Нарязваме моркова с белачка, гъбите на парчета, скилидките чесън на по 2-3, копъра на ситно.

Редим под рибата моркови и гъби, мажем я със зехтин, скриваме вътре маслините, чесъна и орехите.

Слагаме парченца маслото отгоре и завиваме с фолиото.

Печем на 180 градуса за около 40 мин. Сервираме с гарнитура по желание.

Ципура в морска сол

ПРОДУКТИ:

2 броя средно големи ципури, 1 пакет и половина морска сол, 1 белтък, 1 лимон, копър и малко зехтин

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Изчистваме ципурите. Осоляваме ги и по желание в корема им слагаме стръкче розмарин и резени лимон.

Разбъркваме в купа морската сол с един белтък. В подходяща тава разстиламе тънък слой морска сол.

Поставяме отгоре ципурите и ги “опаковаме” с останалата морска сол, като не оставяме открито място. Само окото трябва да остане незакрито. По него си личи кога е опечена рибата.

Печем на 180 градуса около 30 мин. След като я извадим от фурната, внимателно отлепяме горния слой на солта, който пада на големи парчета. С морската сол се отлепва и кожата на ципурата - ако не, махнете я, защото е солена.

Рибник със скумрии по рецепта на Иван Звездев

ПРОДУКТИ:

3 риби скумрии/пъстърви или друга речна риба, 1 ч.ч. ориз -около 200 г, бялата част на 1-2 стръка праз лук, 6-8 с.л. олио, 1 щипка смлян черен пипер 1-2 ч.л. сух девесил, сол на вкус

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Запържваме за кратко наситнения праз лук в 6 с.л. сгорещена мазнина.

Добавяме ориза и пържим за 2 мин на умерен огън, докато стане стъклен. Поръсваме със сол и черен пипер и поливаме с около 200 мл гореща вода. Поръсваме с девесил.

Оставяме на огъня, докато оризът поеме водата. Прехвърляме сместа в тава за печене.

l Почистваме рибите от вътрешностите, измиваме и правим няколко леки прореза по повърхността. Осоляваме, поставяме върху ориза. Наливаме 400 мл гореща вода.

l Поливаме рибата със струйка олио. Печем в умерено загрята на 180 градуса фурна за около 30-40 мин.


Четете още:

🔴 Крепостта "Баба Вида" - едно от чудесата на България

🔴 Богдана Карадочева и Стефан Димитров - Остаряваме бавно (2014)

🔴 Възстановиха историческата крепост на Белоградчик





Източник: 24 часа





Коментари

горе