Детска рисунка от Плевен в японски учебник по изобразително изкуство



Далия Гетова е на 4 г. В плевенската школа “Колорит” е нарисувала стария български обичай лазаруване. Момичето от картината е облечено във везана народна носия, в шевиците преливат пурпурни и слънчеви бои.

“Лазарка” на Далия става емблема на световния конкурс “Лидице” в Чехия през 2013 г. Това е най-големият успех на българче, оценяват от журито на международната детска изложба.

В Япония пък научават за 7-годишния Венислав Ангелов от Плевен. Творбата му “Българска мома” е удостоена със златен медал от международно състезание в Токио,

преборила е близо

5000 рисунки

на връстници

от 29 националности. “Българска мома” влиза в японски учебник по изобразително изкуство със 100-годишна история.

И в Индия се говори за България, когато към Плевен тръгват 17 медала - 2 златни и 15 сребърни. Завоювани са в конкуренция с деца от 105 държави.

“Колорит” е призната и в Хонконг, там 3 деца рисуват на пленер. Щампата от колекцията им “Цветя” е върху тениските на всичките 75 участници от 20 държави.

През юли т. г. 3 деца от “Колорит” рисуват пред Белия дом във Вашингтон, след като стават

победители на

световната олимпиада

по изкуствата в САЩ

8-годишната Инна Чулева, 10-годишният Никола Ангелов и Кристина Гечевска, на 12 г., представят България на V световен артфестивал в Щатите. За да покажат духовното ни наследство, плевенчани се появявят в национални носии на заключителната церемония.

През октомври малките художници триумфират в Португалия. Връщат се с 30 медала - злато и сребро. В музейния град Евора творчеството на “Колорит” е познато - за 16 г. школата е спечелила над 400 награди. Солидната ѝ биография я изкачва в топ 10 в света.

През ноември “Колорит” подрежда 150 творби - живопис, рисунки, батик, щампи и графики, в детската художествена галерия “Изопарк” в Москва.

Младите български художници притежават голямо разнообразие от художествени техники и смело интерпретират, отдавайки почит на красотата на народните мотиви и националната носия, единодушни са експертите. Плевенската изложба в руската столица продължава до 20 декември.

“Наградите са над 5000, пристигат от всички краища на планетата. Вече е трудно да се обобщят”, казва Майя Ананиева - художничката, която създаде “Колорит” преди 25 г.

Тя сравнява работата в школата с безкрайна олимпиада. Хубаво е да покориш върха и да станеш първи сред 20 000. За да запазиш шампионската титла обаче, освен дарование е нужен и характер на боец.

Децата се радват на наградите, но не се опияняват от успеха. Задава се нова тема и започват отначало.

В непознатия чуден свят на изкуството няма лесни пътеки - всички са с равен старт и винаги трябва да се доказват.

За да попаднат в “Колорит”, малките трябва да са навършили 4 г. Водят ги родители и педагози от забавачниците, които първи са усетили увлечението им.

Тези деца нямат насита на рисуване, будят се дори нощем и запълват всякакви хартийки. Някои обаче имитират анимационни компютърни герои и буквално потъват в копирането. Задачата на педагога е да ги откъсне от лесното обсебване и да ги отведе в лабораторията на творчеството.

Като диригент на голям оркестър Майя дава посоката. За нея всяко дете е отделен свят. Едни заливат с ярки тонове - червено, оранжево, жълто. Други смесват в невероятна палитра. Трети стаяват багрите и емоциите си. Ключът към тази вътрешна нагласа е винаги различен.

“Важното е децата да запазят своята индивидуалност в общия стил на школата”, уверява Ананиева.

Тя държи възпитаниците ѝ да усещат свободата си. Затова приемът в “Колорит” не свършва с края на учебната година - иначе питомците ѝ все едно са пленници на урока. Даде ли им темата, отредените за работа часове в школата излитат като мигове.

Тайнството на рисунката остава неразгадано. И да искат, децата не могат да я повторят вкъщи. Пък и учителката

никога не им поръчва

домашно

И у нас, и в чужбина се чудят как тези градски деца на векове отдалечени от някогашния живот пълнят картините си с невести в бродирани ризи и старинни къщи с каменни дувари и високи порти от памтивека.

“Вдъхновението връхлита неусетно. Но ако не гори в мене, как да ги запаля?”, отвръща Ананиева.

За нея българската национална носия и старата възрожденска архитектура са вълшебна приказка - обича да ги пресъздава в работите си.

Заради децата прави безброй снимки на уникалните места. Праща ги да преравят бабините ракли по селата. Води ги в етнографските музеи да видят с очите си автентичните образци на народното изкуство.

“Може би не всички ще станат художници. Голямата цел е да умеят

да открояват

красотата дори в

мидата, изхвърлена

на пясъка

от морето, в пеперудата или в някаква странна тревичка. Красотата е в творението, но ако сетивата им не са събудени, те ще го подминават и няма да се зарадват на изгряващото слънце и на залеза”, разсъждава Ананиева. Благодарна е, когато ѝ подаряват камъче, цветче, мидичка.

“Забелязали са, че уж дребни неща са одухотворени от особена хубост”, насърчава учителката.

Преди да влязат в темата, наречена “Вдъхновение по Пикасо”, тя накарала възпитаниците си да потърсят повече за големия майстор в интернет, препоръчала им да разглеждат енциклопедии и каталози.

Припомнила им, че Пикасо винаги е оценявал детската рисунка. Казвал: “Когато бях на 12 г., рисувах като Рафаел. Вече възрастен ми се иска да рисувам като дете - заради свободата, която не познава бариери и ограничения.”

Пикасо е харесвал и играта при сътворяването.

“Тази игра допадна на децата и след срещата с духа на Пикасо те рисуваха напълно освободени подобно на волни птици в пространството на изкуството”, твърди артпедагожката.

Признава, че е взела вдъхновението от баща си Георги Ананиев, създател на първата детска школа за рисувачи в Плевенско.

“Научи ме, че трябва да съм отдадена докрай и да обичам децата. Повтаряше ми, че тези картини се раждат с много любов.”

Преди около 35 г. Майя е била ученичка в школата на баща си. Музеят на детското изобразително изкуство в Швет, Германия,

пази в златния си

фонд нейни гравюри

от онова време

За високите си постижения като ръководител на “Колорит” Майя Ананиева е отличена със специален сертификат на художествената академия “Чуби” в Токио. Носител е на най-високите отличия в Португалия, Русия, Италия, Полша, Македония, Украйна, Словакия, където е преподавала в майсторски арткласове. Членува в международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО. Удостоена е със званието “заслужил гражданин на Плевен”.

Въпреки огромната си заетост в “Колорит” Майя Ананиева не изпуска четката - има 13 самостоятелни изложби. Доволна е, че за четвърт век над 200 нейни ученици са се посветили на изкуството - изявяват се и в сценографията, модния дизайн, анимационното кино, художествената обработка на стъкло, керамиката, в архитектурата.

Мнозина работят по света - в Италия, САЩ, Великобритания, Германия, Швейцария.

“България е изключително място за живеене. Толкова древни цивилизации са избирали територията ѝ - днес, където и да копнат археолозите, все излиза съкровище. Вие сте наследници на изумителен народ, създал култура и традиции без аналог в света.”

Това повтаря Майя Ананиева пред възпитаниците си. Иска ѝ се да вярва, че децата, рисували старите шевици и къщи, няма да забравят родината.


Четете още:

🔴 2-ма българи взеха първи точки в биатлона, трети записа най-добър резултат

🔴 Татяна Лолова се готви за 301-то представление на "Дуенде"

🔴 Алтернативи на шарана за Никулден





Източник: 24 часа





Коментари

горе