Чакаме два звездопада и новогодишна комета





Главна "героиня" на декемврийското небе в Северното полукълбо ще стане кометата Каталина. При ясно време тя ще може да се вижда с невъоръжено око, съобщава Московският планетариум, цитиран от ТАСС. 

На 17 декември Каталина ще пресече небесния екватор и ще премине от южната полусфера в северната. Това ще бъде първото и последно посещение на кометата във вътрешните региони на Слънчевата система. След срещата със Слънцето Каталина ще напусне нашата система завинаги и ще се отправи на междузвездно плаване.

От планетите на Слънчевата система през декември добре ще се виждат Венера и Юпитер. В телескоп или бинокъл ще може да се наблюдават Сатурн и неговият спътник Титан, както и Марс и Уран.

Последното за тази година пълнолуние е на 25 декември, но най-яркото събитие ще станат звездопадите на отиващата си година – метеорните потоци Геминиди и Урсиди.

Геминидите са най-мощният метеорен поток на годината. В някои години по брой на метеори той превъзхожда дори августовските Персеиди. Радиантът на потока – тоест точката, от която изглежда, че де появяват метеорите на небосвода, се намира в съзвездие Близнаци (Gemini), откъдето Геминидите са получили своето име. През този декември пикът на звездния дъжд ще бъде на 14 декември – очакват се до 120 метеора в час.

На 23 декември от небето ще се излее метеорният поток Урсиди. Урсидите са уникални със своите бавно движещи се метеори, чиято скорост е два пъти по-ниска от Персеидите. "Падащите звезди" ще се появят точно до Полярната звезда, разположена в съзвездие Малка мечка.

Слънцето през декември "се обръща към пролетта" – след зимното слънцестоене денят постепенно ще започне да нараства. Именно в последния месец на годината слънчевият диск се отдалечава на най-голямо ъглово разстояние от небесния екватор.

Когато центърът на слънчевия диск достигне тази точка, настъпва зимното слънцестоене, което през 2015 година е на 22 декември в 6:48 часа българско време.

Тогава са и най-дългите нощи в годината, както и най-късите дни.


Четете още:

🔴 Тази напитка ще върне младостта ви

🔴 Рибари: Русалките са повече от рибата

🔴 Шепот от отвъдното - читатели разказват за знаците, получени от починалите им близки





Източник: Актуално





Коментари

горе