Икона на свети Николай разваля магии и лекува  



Тази неделя православната църква почита паметта на един от най-големите чудотворци - свети Николай. Миряни докладваха, че негова вълшебна икона се пази в храм, намиращ се на една малка уличка в центъра на София. 

Помощ за работа

„Точно под козирката на хотел „Рила“ на ул. „Цар Калоян“ има църква. Колкото пъти там съм се молила за нещо, винаги ми се е давало сякаш Отгоре“, разказва 56-годишната Радослава Ботева от Плевен. За себе си жената сподели, че преди години останала без работа. Лутала се тук и там в различни фирми, уж да я изпратят в чужбина, но само парите й взимали. И нищо. 

„През седмица ходех в столицата. На едно място ми искаха 200 лв. за документите, на друго - 300 за някакви други такси. Само лъжеха народа и нищо в крайна сметка“, спомни си трудния период в своя живот Ботева. След поредното безплодно пътуване до столицата тя си тръгнала от поредната фирма. По това време тя се намирала в близост до ул. „Граф Игнатиев“. Вървейки по посока ЦУМ, вдясно видяла храм и решила да влезе. Клисарката там я посъветвала да се помоли пред св. Николай с думите: „Моля ти се, о, всечестни архиерею, велики чудотворецо, нека си намеря по-скоро работа с достойно възнаграждение“. 
„За мое изумление още на връщане във влака срещнах своя съученичка от Плевен, с която не се бях виждала повече от 15 години. Тя се бе устроила в Австрия, имала бизнес с ресторант и хотел. На драго сърце щяла да ме вземе при нея, още повече че точно тогава си търсели работници и камериерки“, кръсти се благодарната жена. 

Ръката на хирурга

Служителки в храма разказаха, че има случаи и на много изцелени хора. Мъж от Своге дошъл да се моли за жена си. Тя имала голяма миома, която била в близост до яйчниците. Докторите казали, че могат да отстранят образуванието, но после щяла да остане бездетна. Човекът една нощ сънувал светеца, който му казал да дойде при него в София. На заранта се зачудил как ще го намери, но се оказало, че по-старите икони на св. Николай в София не са и чак толкова много. Тук помогнала и една друга поличба. Случайно или не, една възрастна жена упътила мъжа точно към храма, намиращ се зад Базиликата в двора на президентството. Човекът слязъл във вкопаната в земята църква. И когато видял една от иконите, веднага познал бездънните очи на тайнствения мъж от съня си. 
„Съпругата ми се подложи на операцията. Небесна ръка ли е направлявала ръката на хирурга, аз не зная, но всичко протече изненадващо добре. Тя се възстанови удивително бързо дори за докторите, а на другата пролет забременя“, хвалил се човекът.

Раздори

Мирликийският чудотворец помогнал и на няколко разтурени семейства да заживеят отново в хармония. Благодарна столичанка споделила наскоро пред една от мирянките, че се е спасила от комшийка магьосница след небесното застъпничество на св. Николай. 
Домакинята доверила, че нейна съседка й завидяла на семейното щастие и започнала да й крои магии за раздяла. Пъхала под изтривалките косми от животни, правела питки с варено тесто, които поставяла на перваза. В един момент изглежда всичко това дало резултат, защото мъжът охладнял към половинката си и в един момент решил да се премести в друго жилище.

„Жената дойде да моли за помощ. Тя нямаше доказателства, но усещаше, че съседката й прави нещо. Казваше, че в един момент съпругът й станал неузнаваем. Помоли се тук, после дойде да остави една кърпа от благодарност. Защото пак се събрали с мъжа й“, разказва баба Виолета, чест посетител на храма.
В историята на храма присъства и друго голямо чудо. През Втората световна война американски самолети изсипали стотици бомби над столицата. Една от тях за зла участ уцелила точно храма, за който се смята, че е функционирал и преди 1600 години. Когато облакът от огън и дим се разсеял, всички от квартала били изумени. Цялата църква била паднала, но само стената, на която била закачената иконата на свети Николай, стояла непокътната. Пред нея дори кандилото горяло сякаш в памет на загиналите в бомбардировката на 10 януари 1944 г.
 


Четете още:

🔴 Кардиохирург: Истинската причина за сърдечносъдовите болести въобще не е в холестерола, а в...

🔴 Исторически успех на Радослав Янков в сноуборда

🔴 Чакаме два звездопада и новогодишна комета





Източник: Ретро





Коментари

горе