Никулден. Особености на националната златна рибка



Въпреки че е изнамерена и увековечена от Пушкин - вън от всяко съмнение - златната рибка се среща на всякакви географски, речни и морски ширини, съответно обрасла с национални особености.

Вероятно немската златна рибка се появява с тефтер и молив и пунктуално записва желанията, американската се прави на психоаналитик, а - ако вържеш перките на италианската, за да не може да перкомаха - тя вероятно няма да може и да проговори с човешки глас.

С какво е особена националната, българска златна рибка?

На първо място с това, че казала :”Пусни ме, добри човече - ще ти изпълня три желания ”. И щом селянинът я пуснал, тя...избягала. Разказва се още и за онзи случай, когато риболовецът си пожелал да има мъжество, стигащо до земята, а златната рибка - “няма проблем!” - появила се една акула и му отхапала краката точно така, че членът му да опира в земята. Твърдят още, че един член на “Атака” си пожелал от рибката едно единствено нещо: да стане герой на съветския съюз. Преди това доста я побил, разбира се - така, за всеки случай, ако и хрумне да го излъже. Пуснал я във водата, и в този момент в ръцете му се озовали две гранати, а от близкия храст излязъл огромен немски танк от Втората световна война...

- Герой на Съветския съюз, ама посмъртно! - провикнала се от водата Златната рибка...

Твърди се още, че имало един беден селянин, който не веднъж, а два пъти хващал рибката... Що е беден тогава? Вероятно, защото е българин.... Все едно. Хванал я втория път, а тя му проговорила:

- Идиоте?! Дъртата още ли е жива?!...Уф, яж ме тогава да ви таковам майката и на двамата!!!!

Защо е толкова проклета българската Златна рибка? И руската е гадна. Казват, че след Пушкин, хванал един дядо рибката, а тя - без дума да му продума просто му подала едно листче. На него бил написан адресът на студента Разколников...

Руската - ясно. Ембарго, комунизъм, Путин... Не и до бедни селяни, ама нашата що е толкова проклета?! Вероятно заради българите.

Чута била да казва: “Човече...съседът ти има само една крава, а ти вече трето желание имаш тя да умре?!!”.

Според други виновен бил Криско: вместо да си поиска желания, той я хвърлил на земята и задуднал в габровски-рап: ”Покажи на тия хора, как са мяташ...”.

Други обвиняват Слави Трифонов. “Добри ми селянино - казала златната рибка  пусни ми и ще ти изпълня три желания”...

“Ти на кого викаш селянина, ма?!” - закрещял Дългият и й заблъскал главата в земята.

Много подозрителен е и Бойко Борисов - с тия, точно трима папи, дето са го галили по главата...

Вероятно е грешно да търсим конкретен виновник. Има нещо общо с характера на желанията ни. Националният характер на желанията.

Като започнем от това, че не искаме да можем да произвеждаме “Мерцедес”, а да го спечелим от Тото-то и стигнем до България на три морета, при положение, че с една митница не сме в състояние да се оправим...

А напоследък - най-тъпото - хванем ли златната рибка, първото ни желание е да си направим селфи с нея.

Всъщност, като се замислите, неприятностите започват едва, когато разкажете някому, че сте хванали златната рибка. Така е и в историята на Пушкин - ако не беше казал дядото на бабата...

Затова - особено на Никулден - каквото и да хванете - трипер, хрема или златна рибка, мълчете си!


Четете още:

🔴 Да изографисаш храм сред ледовете: една мисия на българските полярници

🔴 Дроздстой: на 26 - доцент, на 33 - професор, на 35

🔴 Лечебната отвара за здраво сърце на проф. Чирков





Източник: front





Коментари

горе