Баба Фатме от Филаретово стана на 100 години! Ето я рецептата й за дълъг живот без болести



Баба на 33 внуци и правнуци, Фатме Халидова започна 101-вата си година. Родена в далечната 1915 г. на миналия век, едва на три годинки остава сираче без баща. За детството си накратко обобщава като за време на бедност, глад и мизерия.

Успява да създаде семейство, да отгледа и възпита 4 деца. На 50 години остава вдовица, надживява единият си син, погребва  внук. Последните години прекарва времето си в самотно уединение, стараеща се да не е в ничия тежест. След нея бодро върви 95 годишната и сестра Фийдез, която не крие страх и притеснение от наближаващите 100 години. За първия столетник в региона на Герлово в годините след началото на 21-ви век KOTELNEWS Ви представя репортаж, в който ще разберете и тайната на дълголетието на баба Фатме.

Kotel Filaretovo stoletnica 7– Това първият столетник ли е в село Филаретово през 21 –ви век?

Кмет на с. Филаретово: – Да, това е първият столетник, считано от началото на този век, Фатме дори е първият столетник за Герлово след 2000-та година. Тя не е родена във Филаретово, а в село Топузово, когато животът бил много по-тежък.

 Разговорът продължава с роднини на юбилярката.

– За тези 100 години какво е запомнила и какво не е забравила баба Фатме?

– Разказва, че нейният баща е участвал в Първата световна война, но умира след като се връща от фронта, когато тя е била само на три години. Нейната сестра сега е на 95 години и тогава още не е имала 40 дена.

– Как протича животът й през този един век?

– Леля ми се е омъжила на 18 години и има четири деца. Мъжът й умира рано и тя сама е отгледала децата си. Моите първи спомени за нея са, когато е на 60 – 65 години и сееше тютюн, царевица на нивата и гледаше животни. Може да се каже, че е работила цял живот и беше много работлива. Сееше всяка година тютюн и работеше в ТКЗ-то. В живота й има много тежки моменти. Синът й почина, когато беше на 59 години, след това на 47 години почина и внукът й. Все за тях скърби. Животът й е труден. Преди четири години падна и си счупи крака. Наложи се да лежи в болницата един месец. За нея се грижи дъщеря й Фатме, която и за миг не я оставя сама.

Kotel Filaretovo stoletnica 5– Не всеки има възможността да доживее до толкова години. Разкажете малко повече за нейните навици, с какво се е хранила, какви са заниманията й.

– Винаги се храни добре, но най-много харесва кисело, прясно мляко и мед. Преди години обичаше много тулумбичките, но не и сега.

– Може ли да се обобщи, че формулата за дълголетие е мляко и мед?

– Да, това е нейната формула за дълголетие, но може да се допълни, че тя никога не е консумирала много месо, а повече предпочита домати, краставици и пипер. Никога не прекалява със сладкото. Винаги работеше и копаеше на нивата.

– Пиеше ли кафе?

– Не, никога не е пила. Тя дори не знае какво е кафе.

– Пушела ли е цигари, все пак цял живот е работила на нивата с тютюн?

– Никога не е пушила цигари. Преди години цигарите са били грях за жените мюсюлманки. Тя не е опитвала и алкохол, защото и той е грях.

– За да доживее до тази възраст, явно и вие сте били добри деца и не сте й създавали много грижи.

– Бяхме добри деца и слушахме много майка, която беше добър родител.

– Спомняте ли си да се е разболявала, когато работеше активно?

– Да, спомням си. Когато сееше тютюн се оплакваше от болки в кръста и дископатия. От други болести не се е оплаквала. Дори лекарите до скоро не знаеха, че в село Филаретово живее такъв човек.

– Явно дълголетието е отличителна черта за вашето семейство. В момента нейната сестра е на 95 години. Вие също може да достигнете тази възраст.

– Аз не искам, защото животът стана много труден. Възрастният човек има нужда от най – различни грижи. В момента майка е като дете, което само понякога ме познава. По цял ден и нощ съм близо до нея.

– Каква пенсия получава майка ви, ако не е тайна?

– До съвсем скоро взимаше 115 лв., след това й дадоха още 100 лв., защото получи телково решение и сега сумата е 215 лв. Дори онзи ден ме попита дали е получила пенсията, защото искаше да изхарчим парите за почерпка за рождения ден.

– Колко внука и правника има баба Фатме?

– Има 33 внуци и правнуци.

Kotel Filaretovo stoletnica 2– Когато влязох, заварих майка ви на молитва. По колко пъти на ден прави това?

– Моли се всеки ден по два пъти – сутрин и следобяд.

– За какво се моли на Бога?

– Молитвите са на арабски и дори ние не разбираме. Тя никога не е искала да бъдем религиозни, но винаги ще си я спомняме като силно вярваща.

– Случвало ли се е да се оплаква от живота?

– Никога не е казвала такова нещо. Тя не говори за смъртта, може би се страхува от тази тема.

Kotel Filaretovo stoletnica 3– Как преминава един неин ден?

– Събужда се около 5:30 сутринта, отправя своята молитва и закусва. След това почива, след обяд излиза на двора. Няма проблеми с апетита, но никога не е искала да приготвям определени ястия. Дори ми благодари, че й давам да се храни.

– На колко години беше, когато започна да забравя и да не ви разпознава?

– Започна да не ни познава и забравя от преди 4-5 години.

– Интересуваше ли се от това, което се случва в страната?

– Никога не се е интересувала от тези неща и изобщо не ги е разбирала. Знае само да копае градината си. Само за кратко имаше радио и телевизор, но откакто почина брат ми не е гледала нито веднъж телевизия.

Kotel Filaretovo stoletnica 10В края на интервюто запитахме 95-годишната сестра на Фатме дали е готова  за стотната си година. „На 95 не е страшно, но на 100 години, вече става страшно!“. отговори Фийдез и мъдро добави: „По царско време имаше много беднотия. По Тодор Живково време имаше всичко. Тогава ме бяха писали Фанка“.

Kotel Filaretovo stoletnica 4

Kotel Filaretovo stoletnica 9

 


Четете още:

🔴 Вечният Валери Петров

🔴 НАШИТЕ ВАШИ ДЕЦА... Кючеци, дрога и още нещо! (ВИДЕО)

🔴 20 сладурани, които се опитаха да изглеждат секси, но тотално се провалиха!





Източник: Petel





Коментари

горе