Защо ни е монета от 2 лв. и какъв ще е ефектът от нея



БНБ вчера обяви официално новия дизайн на монетата от 2 лв., която ще бъде пусната в обращение догодина.

Защо ни е нужна нова монета?

Очевидният отговор е, че с натрупването на инфлацията от последните 15 г., от въвеждането на банкнотата насам, тя е станала все по-използвана, което прави хабенето на този вид банкноти по-бързо. Монетите с малки деноминации (1 и 2 ст.) стават неизползваеми, а употребата се измества нагоре по веригата. Според НСИ, натрупаната инфлация от 1999 г. досега е 99,7%, а от пускането на монетата от 1 лв. през 2002 г. насам - 66,7%. Според БНБ, в последната година нараства броят на банкнотите от 2, 50 и 100 лв. в обращение. Броят монети от 1 лв. в обращение пък се е увеличил с над 10% за изминалата година.

Принципно, използването на монети, а не на хартиени пари излиза по-изгодно за БНБ, тъй като металът се хаби по-бавно от хартията. В изследване на Федералния резерв на САЩ от края на миналата година дали банкнотата от 1 долар да бъде сменена от монета, се цитира изключителната дълготрайност на новите американски копюри, които издържат до 70 месеца. Средният живот на монета се измерва в десетилетия. Няма точни данни какъв е животът на банкнотата от 2 лв., но в доклад на БНБ за тази година, се казва че са отделени като негодни почти 4,5 млн. броя банкноти от този номинал, което е над 10% от общия им брой. За сравнение - от 90 млн. броя монети по 1 лв, като негодни са отделени 30 хил.

Но сметката не винаги е ясна. Например, в момента има около 40 млн. банкноти по 2 лв, но вероятно ще трябва да бъдат изсечени повече монети. Пак според доклада на Федералния резерв, при замяната на 1 долар с монета, ще трябват повече монети, за да компенсират различните начини, по които хората използват единия и другия вид пари. Това значи повече разходи за трезора, защото монетите излизат доста по-скъпо за производство от банкнотите.

Тези разходи могат да бъдат минимизирани от по-дългия живот на металните пари, но в тях не се включват всички разходи, които частният сектор ще трябва да направи, за да премине към новите пари. По-големият размер и по-голямата тежест на тези монети ще изисква инвестиции от страна на банки, големи вериги магазини и т.н., за съхранение и превоз на тези пари.

Въвеждането на монета от 2 лв. може да има и ефект върху начина, по който хората използват парите. Тъй като обичайно потребителите не обичат да държат много монети в себе си, не е ясно дали минаването към метални 2 лв. няма да ориентира повече хора към електронни разплащания, което да намали още повече нуждата от пари в обращение.


Четете още:

🔴 Пътуваме без виза в 132 държави по света

🔴 Писмо до мама

🔴 Снимат Рила за златен медал и 1000 лв.





Източник: Капитал





Коментари

горе