Носталгия към вкуса



bulgarska-kuhnia-emigrantiНад 26 000 българи са напуснали страна мината година според данните на Националния статистически институт. Всеки има свой мотив да напусна родината. Едни – за да учат, други – за да работят, а трети – в търсене на по-добър живот. Колко и добре да живеят нашенците в чужбина, рано или късно обаче изпитват носталгия към лютеницата на баба. Едва ли има български емигрант, който след края на лятната си почивка в родината, не слага по някое парче луканка, бучка сирене и шише ракия, защото мезето не въври без „огнена вода“, пише Анна Ефтимова за monitor.bg.

И ако тъгата по родината не е присъща за голяма част от емигрантите ни, то със сигурност можем да заключим, че носталгията към вкуса на българската храна е жива. Съдейки по багажите, които българите пращат на роднини на Запад, явно немските вурстчета и пастата не могат да превземат българското сърце. Любовта към родината очевидно минава през стомаха, поне за нашенците. Доказателство за това са и десетките български магазини в Англия, Испания, Италия, Гърция, с една дума там където се заселят българи, изникват и БГ бакалии.

Родното сирене и кисело мляко там обаче са на местни цени, все пак на запад стандартът на живот е по-висок. Този факт принуждава нашенците да поръчват торби с храна чак от България. Колетите с кисело зеле и луканка малко напомнят за сиромашките години на студент от Разград, дошъл в София. И тук тезите за носталгията по вкуса на БГ храната и скъперничеството се удрят челно. Колко спестяват емигрантите ни в Испания, които вместо да си купят кисело мляко от бг магазина в Мадрид, чакат баба да го прати по шофьора на рейса София – Мадрид. Не бива да забравяме клишето, че човек е това, което яде. Искаме да ни е хубаво, ама евтино. И пак на другите разчитаме. Манталитет! Това е. Явно и на Запад да живеем, чипа не си сменяме.

Тук родата на емигрантите ще скочи и ще каже „Ама, те спестяват, за да пращат пари на нас!“. И може би имат право, като се има предвид факта, че родните емигранти са най-големият инвеститор у нас. Според БНБ всеки ден намерилите спасение от безработицата в Германия и Испания изпращат на роднините по 5 млн. лв. И това са само сумите, преведени по банков път. На тези хора се крепят цели семейства, които не могат да намерят работа тук. Но това е нож с две остриета, защото не рядко децата на гастарбайтерите се превръщат в готованци, които разчитат на мама и татко да им изпратят пари. Това са младежите, които не учат, не работят, но имат скъпи коли. Денят им минава в кафенетата, а нощите в дискотеките. Единственото им задължение е да пращат от време на време лютеница и сирене на роднините си в Германия.


Четете още:

🔴 Знам какво мислят жените, но не разбирам защо го мислят

🔴 35 000 български деца зад граница! Само за 5 г.

🔴 Уникална рецепта премахва болката за секунди





Източник: news365





Коментари

горе