Триградско ждрело



Триградското ждрело е най-величественото от всички в България. То е на трето място по дължина след Буйновското и Трънското ждрело. Разположено е по поречието на река Триградска в Западните Родопите и е само на 1.5км северно от село Триград.Неповторимата красота на Триградското ждрело се допълва и от тайнствената пещера "Дяволското гърло", която е част от него. По интересен начин водите на река Триградска се вливат в дяволската пещера и образуват най-високия подводен водопад на Балканите (42м). Половин километър след това реката отново се показва на повърхността под формата на голям карстов извор. Във вековните скали живеят и над 10 вида редки птици.Как да стигнете до Триградското ждрело?

Най-лесният начин да разгледате величественото Триградско ждрело е като поемете по пътя от Девин за Триград. Следвайте извивките на реката и пред вас ще се разкриват красиви панорамни гледки с надвисналите над нея скални каскади и широки поляни. След като преминете през селата Грохотно и Тешел, поемете по пътя, който пресича Буйновската река. Оттук продължете нагоре по каньона на Триградската река, който води към селата Триград и Гьоврен. При следващото разклонение завийте надясно към Триград. Вече нямате търпение да стигнете, нали? Не е и нужно - вече сте тук!

През погледа ви ще блесне с цялото си величие живописното Триградско ждрело. Прорязаните от реката пясъчни и варовикови скали се издигат до 350м височина. Най-ниската част се намира в местността "Буков мост", а най-високата е при връх Кулата.

В района на Триградското ждрело може да видите и цветето силивряк. То се среща изключително рядко на Балканите. Появата му тук е съпътствана от местна легенда. Тя разказва, че когато Орфей засвирел, вятърът затихвал между клоните на дърветата, птиците и животните спирали по пътя си, а зверовете се укротявали. Когато бикът Бакханте разкъсал певеца и го хвърлил в реката, всяка капка от кръвта му се превърнала в красивото планинско цвете силивряк. То притежавало вълшебните свойства на амброзията - безсмъртната напитка на древните богове.

Вълнуващата ви разходка до Триградското ждрело може да завърши в тайнственото царство на "Дяволското гърло". Бъдете готови за нещо още по-зрелищно. Какво ви очаква тук - разберете сами!


Четете още:

🔴 Забравете за "Южен поток" и "Северен поток", на хоризонта идва нов проект - "Български поток"

🔴 Мария - човек и гражданин

🔴 От първо лице: Разказът на Мария, която спаси живота на тролейбусен шофьор





Източник: opoznai





Коментари

горе