Училището на бъдещето е в Камчия



Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ приключва първия учебен срок на 2016 г. с много награди и нови инициативи, посветени на руския език и овладяването на нови знания и умения. Училището на бъдещето е лицензирано от Българското министерство на образованието и приема деца от I до XII клас. В него учат приблизително 200 български и руски деца.

Вече втора година училището е и лицензиран пункт за полагане на Единен държавен изпит по всички предмети според руските образователни стандарти (ЕГЭ), а също и за осъществяване на заключителния писмен изпит (итоговое сочинение), който предхожда матурата. На изпит в „Камчия“ могат да се явят зрелостници, завършили средно образование в Русия или в друга страна по света. Акредитацията за провеждане на зрелостните изпити е издадена от Федералната служба по надзор в сферата на образованието и науката към МОН на Руската федерация. Тя е резултат от подписания протокол между Министерствата на образованието и науката на България и Русия за сътрудничество в областта на образованието и популяризирането на руския и българските езици, както и за утвърждаване на СОК „Камчия“ като международен образователен, квалификационен и културен център.

Средното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ се намира в една от най-модерните учебни бази в Европа, сред уникална, чиста природа, съчетаваща парк, море, гора и река.

Кабинетите са оборудвани с интерактивни дъски, система „Шепот“, мултимедийни устройства, дидактични пособия, компютри, иновативни софтуерни образователни продукти и др. На разположение са лаборатории, лекционни и изложбени зали, библиотека и медиатека, басейн, физкултурен салон и спортни игрища. Условията за здраве и спорт са идеални.

Висококвалифицираните преподаватели прилагат стандарти и иновации на световно ниво. Индивидуалният подход към всяко дете е водещ - съобразно неговите образователни необходимости и творчески заложби. За разкриването на творческия потенциал и знания на всяко дете са разнообразните извънкласни форми – Преводаческа лаборатория, Театрално ателие, Изобразително изкуство, Риторика, Астрономия, плуване, модерни танци, айкидо, футбол и др.

Постиженията на учениците са отлична оценка за работата преподавателите в иновативното училище. А резултатите не закъсняват - през изминалата година ЧСОУ «Юрий Гагарин» беше в ТОП 3 на Варненските училища. Възпитаниците му показаха отлични резултати на Националното външно оценяване след ІV, VII клас и VIII клас. Тази година успехите се увеличават – седмокласничката Ина Славчева показа трети най-добър резултат за страната в Националното състезание по български език „Любословие“. Четвърта е Ксения Урекина от 7 кл., която е с майчин руски език. Общо 17 ученици на ЧСОУ „Юрий Гагарин“ продължават във втори кръг на националното състезание по български език и литература „Любословие“. Две втори места извоюваха децата от втори и трети клас в Коледното математическо състезание, а четвъртокласниците са с максимален резултат в състезанието „Таралеж“ - „Човекът и обществото“. Училището стана и безапелационен победител в Общинския конкурс за приложно изкуство "Рождество Христово" 2015.

Спортните резултати също не бяха подминати – петокласникът Емилиан Еленков победи в два международни турнира по плуване и беше номиниран за спортист на град Варна. Деветокласничката Александра Петкова е сред талантливите деца на България в област «Танцово изкуство».

Училището издава двуезично списание „Полет“, в което пишат 45 млади автори. Публикации на наши ученици вече има и в руски детски списания, а учителите по руски език бяха отличени за свои преводи в Асамблеята на руските и българските писатели. Класовете подготвят собствена радио програма на различна тема, която звучи ежеседмично по учебното радио.

Всички деца взеха участие в 90-минутен коледен спектакъл за любовта, за приятелството, за богатството и ценностите, който поднесоха на своите родители и гости на три езика – български, руски и английски.

На разположение на учениците и учителите в подготовката и провеждането на часовете и извънкласните форми са Авиокосмическия център с Планетариум и учебна обсерватория, Славянския център, а също и Международния център на Фонд «Русский мир», в който има достъп до публичните информационни фондове на най-големите руски музеи, галерии и библиотеки. В училището се провеждат и събото-неделни курсове по руски език за всички възрасти по всички сертификационни нива на Общата европейска езикова рамка.

Само за година и половина учениците създадоха няколко инициативи, които вече се ползват с международна популярност:

Проектът „Белите гълъби на мирното детство“ носи посланието за мир в различни държави по света и в цяла България. Посланици на идеята на учениците в ЧСОУ“ Юрий Гагарин“ стават гостите на санаторно-оздравителния комплекс и приятелите на училището.

Чрез благотворителната инициатива „Дари учебник, знанието няма цена!“ децата предоставиха 198 нови учебници и помагала на Средношколския отдел на Регионалната библиотека „П. Славейков“ във Варна, които се предоставят за ползване на ученици в неравностойно социално положение в града.

Кампанията „Книга вместо цвете“ в началото на учебната година осигури повече от 200 любими детски заглавия на различни езици в учебната библиотека на училището.

В ход е и реализирането на еко проект „Природата в сърцата ни“ за изработване и поставяне на хранилки за животни и къщички за птици в парка на СОК „Камчия“. Целта е децата да допринесат за опазването на растителните и животински видове, да се научат на любов и грижа към заобикарящия свят и да прилагат нестандартни подходи в опазването на планетата. Къщичките за птици ще отпътуват от ЧСОУ „Юрий Гагарин“ към всички градове по света, от които има ученици в училището.

Средното общообразователно училище "Юрий Гагарин" в СОК „Камчия“ приема деца от 1 до 12 клас през цялата година!

За повече информация:

www.facebook.com/gagarin.kamchia

или на:

www.sok-kamchia.com


Четете още:

🔴 Почва се! Копаят от утре тунела на третия метролъч

🔴 Кмет направи от джипа си снегорин

🔴 25 огнеборци и полицаи спасиха група туристи от бяла смърт





Източник: Petel





Коментари

горе