Тимоти Алън и неговата България



Тимоти Алън (Timothy Allen) е фотограф от Великобритания, станал световноизвестен със снимките си за Human Planet - документална поредица на Би Би Си (BBC).

Последната страст на Тимоти, който е зоолог по образование, е да намира и снима общности от хора, които са запазили изконите си традиции, въпреки глобализацията, която заличава разликите между отделните  етноси, култури, цивилизации.

Това търсене доведе Тимоти Алън за втори път в  България, заснемайки автентичната магията на планина Огражден, намираща се в Югозападна България, част от Осоговско-Беласишката планинска група.

Да видим!

Снимки:  Timothy Allen

Тимоти Алън: "Вчера отпразнувахме Бабинден в малко селце в планината Огражден. Седях и хапвах на една маса с 10 дами, които общо бяха на 723 години! Невероятни хора!"

Тимоти Алън: "79-годишният свещеник Кирил Георгиев от 50 години насам се грижи за отдалечен манастир в планината Огражден. Посрещна ни на кон, който е негово верен приятел от 21 години."

Тимоти Алън: "В началото на януари би трябвало да има сняг в планината Огражден, но аз се разхождам по тениска."

Тимоти Алън: "Баба Стоянка е на 84 години и живее сама в малко селце в Огражден, в което има още няколко жители. Тя ни покани в къщата си, поднесе ни скромна храна и ни показа снимки на семейството си. Когато я помолих за разрешение да я снимам, тя ми рече: "Само за едно те моля, кажи на всички, че се казвам баба Стоянка". Ето че ви казвам!"

Тимоти Алън: "Малко селце, кацнало на хълма, което изглежда нищожно в сравнение с величествената Беласица планина, намираща се на границата между България и Гърция."

Тимоти Алън пристига в България на Йордановден (Богоявление) - 6 януари 2016 г. и заснема прословутото мъжко хоро в Калофер

Ето и три снимки на Бузлуджа, които Тимоти Алън прави при първото си посещение в България през зимата на 2012 г., част от документалната серия Forget Your Past

Тимоти Алън: "Бузлуджа е невероятно място!"

Тимоти Алън: "Първото ни посещение на Бузлуджа беше по време на снежна буря."

Тимоти Алън: "На път към планината прелетяхме над това прекрасно място." (бел. ред - Това е храм-паметникът "Рождество Христово", известен като Шипченския манастир.)


Четете още:

🔴 Ценни съвети за личната хигиена и секса през социализма

🔴 Магията на България

🔴 Малък русенски талант с нова песен





Източник: highviewart





Коментари

горе