Духлата е най-дългата пещера у нас



Доста близо до София, в южните склонове на Витоша е китното село Боснек. Кръстено е така, защото според преданието двама братя дошли на това място боси чак от Македония. Според писмени доказателства селото го е имало още през 1417 г., но намиращите се наблизо тракийска могила, светилище и древно поселище свидетелстват, че хора са живели по тези места още в древността. При направата на водопровод в селото през 60-те години на миналия век е намерена керамична глава на овен, върху която специалистите са разчели лунно-слънчев календар от I-II век от новата ера.Малко над селото, по посока Чуйпетльово вляво от пътя е пещерата Духлата.

Със своите около 18 километра, оформени от подземните течения на река Струма, тя е най-дългата у нас. В дълбочина от 53 метра на 6 етажа е разположена сложна лабиринтна система. Името й се свързва със звука, който вятърът издава при преминаването си през входа на пещерата. Освен красивите кристални образования, в нея са открити и 22 вида пещерни животни, сред които 6 вида прилепи. По цялото й протежение има много красиви езера. Засега е достъпна главно за спелеолози или за любители, но задължително придружени от специалисти, а всеки, влизал в нея, не намира думи да разкаже колко е красива във вътрешността си. С Духлата са свързани и чудати предания за съкровища, за това къде е краят й и за знаци от извънземни и цивилизации по стените й.

На около три километра, но в противоположна посока е изворът Живата вода. Описан е още от османския пътешественик и пътеписец Евлия Челеби. Водата в него на тласъци ту се появява, ту пресъхва, а според едно вярване не се появявала, когато пред извора стои непокаял се за никой свой грях християнин. До местността се стига по черен път, подходящ само за високопроходими превозни средства или час и половина пеша. До извора има и пещера с иконостас на Богородица. Изграден е и заслон, което прави маршрута привлекателен за туристи.

В Боснек има две черкви - храмът "Св. Козма и Дамян" от 1878 г. е паметник на културата, а другият а - "Св. Теодор Стратилат" е действащ и се разказва, че е построен от три местни рода, когато е в селото върлувала чума и много хора умирали. 


Четете още:

🔴 Няма да почиваме 25 дни годишно

🔴 Едно българско село, забравено от света

🔴 Българче е сред победителите на конкурса ASTRA Talent 2015





Източник: Блиц





Коментари

горе