Христос слиза на Земята с ракета в Дебърско



До разложкото село Добърско няма магистрала. Това обаче не пречи туристи от цял свят да се стичат пред малка църква в центъра. Хората тук са готови да чакат на опашка с часове, за да видят прочутата икона, на която Исус Христос е изобразен да слиза на Земята от космически кораб. Световноизвестният изкуствовед в  своя труд "Цивилизацията" описва паметници на културата от световно значение, като им слага звезди според значимостта. Там добърската църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” е означена с 5 звезди, колкото има и Хеопсовата пирамида.

Това е единственият стенопис в света, на който е изобразен Исус, пристигащ на Земята в космическа ракета.  Храмът наполовина е вкопан в земята. Над вратата са изографисани образите на патроните - свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат - византийски воини, посечени заради вярата си в Христа. 
Официалната версия е, че храмът е построен през 1614 година и изографисан през 1672 г., но съдейки по надписа на плочата, вкопана в пода пред олтара, може да се предположи, че годината на строителство е 1112-а. След направената реставрация стенописите са красиви и ярки, сякаш са правени вчера. Броят на светците е по-голям от този в храма "Св. Александър Невски" в София, но размерът им е значително по-малък. Това е  църквата, в която са изографисани най-много жени светици. По стените може да се види в прекрасни рисунки цялата история на Исус Христос - от раждането му до кръщението във водите на река Йордан, разпъването му на кръста и Възкресението.

На пода в светата обител е плочата с двуглавия орел. В краката на гордата птица са скиптърът и жезълът, символи на светската и църковната власт. Тази плоча притежава силно енергийно поле. Със сигурност помага на тези болни миряни, които влизат в храма с истинска и искрена вяра. Иконите също имат лечебна сила, вярват местните.

Гидът през цялото време не спира да напомня на посетителите да не се опират в стените, защото пространството в храма побира най-много двайсетина души, а стенописите са изключително ценни. Най-удивителната от всички икони е Исус Христос, който възкръсва от мъртвите с космически кораб. Встрани светии сякаш похищават земляните, като ги бутат в летяща чиния. Някои тълкуват изображенията като доказателство за връзката на предците ни с някаква високотехнологична раса, дошла от космоса.

Историята на храма се преплита и с друга легенда. Тя разказва, че първите заселници на това необичайно място били пленените в битката при с. Ключ и ослепени по заповед на император Василий II Самуилови воини. След поражението в планината Беласица през 1014 г. те се насочват към Рилския манастир, но по пътя ги застига студът. Много от тях останали да зимуват по тези места, задомили се и създали певческа школа. Избират мястото на сегашното село Добърско не случайно. Там намират облекчение и изцеление. Лечебната  вода от аязмото се намира в двора на космическата църква, а хората и сега не пропускат да намокрят очите си за здраве.


Четете още:

🔴 Преборете грипа с чай, пилешка супа и мед с джинджифил

🔴 Избрани цитати от Йордан Радичков

🔴 Радичков, който ни напусна на 21 януари: Дано бог ни запази от чужди държави!





Източник: Марица





Коментари

горе