Не закриваме нито една болница



Министър Москов: Не закриваме нито една болница

Разработената от специалистите национална здравна карта не закрива нито една от съществуващите болници, не се намаля нито една от дейностите. Единственото което прави е да приведе съществуващите реалности към патробностите на хората!", заяви в Стара Загора министърът на здравеопзването д-р Петър Москов.

Часове след неуспешния вот на недоверие той събра областните управители на Стара Загора, Ямбол, Хасково и Сливен и шефовете на регионалните здравни инспекторати , за да обсъждат как ще става финансирането през НЗОК от 1 април.

Като единствено полезно от вота министърът отчете, че ще предложи допълващ текст в Закона за здравното осигуряване. Той щял да даде допълнителни гаранции, че всеки един българин ще има пълен достъп да лечение.

Министърът похвали работата на мениджърския екип в старозагорската УМБАЛ „Проф. С-р Стоян Киркович", който стабилизирал финансовото състояние на заведението за една година. През октомври 2014 г. тази болница била във фактически фалит, а сега потъването й надолу било спряно, подчерта д-р Москов, без да коментира факта, че задълженията все още са в рамките на 20 млн лв.

Той обаче укори ръководството на Българския лекарски съюз , че се дърпа от подписването на рамковото споразумение:

„Не мога да приема сериозно претенциите на Лекарския съюз и отказа им да подпишат рамковото споразумение. Не е за вярване, че отказват заради допълнителни 5 стотинки на пациент. В момента един общопрактикуващ семеен лекар получава средно по 4 000 лв. Ако добавим тия стотинки за всеки един пациент възнаграждението им ще се увеличи най-много с 15 лв!", избухна д-р Москов на пресконференция в Града на липите

Министърът се похвали че от средата на годината ще бъде премахнат списъкът на чакащите болни от рак за лъчетерапия и настоя че здравната карта не закрива нито една от съществуващите болници.


Четете още:

🔴 Със свита душа

🔴 По-добре на въжето, отколкото срещу народа

🔴 Манастирът "Рождество Богородично"





Източник: Кмета





Коментари

горе