НИМ отпуска средства за реконструкция на "Радецки"



Националният исторически музей ще отпусне средства за реконструкцията на Музея „Параход Радецки". През тази година ще се отбележат 140 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. По повод годишнината много хора ще имат възможност да посетят „Радецки" в град Козлодуй. За извършването на частичния ремонт на кораба са необходими 7 хил. лева. Затова беше обявена дарителска кампания „Да спасим Радецки". Инициативата е благородна и учи на родолюбие, но самият кораб е филиал на Националния исторически музей.

Неговият директор проф. Божидар Димитров обяви, че осигуряването на парите ще се поеме от НИМ: „НИМ е бюджетно учреждение. Той има отпуснати средства за ремонти от държавната субсидия, която тази година е с 1 млн. лв. повече от миналата година. За нас 6 или 8 хил. лв. не е никакъв проблем. Няма нужда от никаква инициатива. Той си ми е законен филиал. Нямаше нужда от никаква кампания. Да се разиграе догодина, когато ще трябват много повече пари и ще се наложи голям ремонт в корабостроителницата и кораборемонтния завод в Русе. Тогава може да направим кампания, тъй като това е доста голяма сума - може би 200-250 хиляди. Това е вече друг ремонт - на корпуса на кораба, на металните листове, с които е обшит, на машините, на агрегати други, които има".

До април корабът е на пристан в град Козлодуй. Ремонт е правен преди четири-пет години, но не са взети мерки за защита на дървените части от атмосферните условия, отчете Димитров. Ремонвацията ще започне през април и ще продължи 10-тина дни, а по-скъпият ремонт е необходим, за да може „Радецки" да плава и в бъдеще. Практиката е корабите-музеи по света да стоят завързани на кея и това прави „Радецки" уникален в света, уточни историкът.

Людмила Дамянова - завеждащ филиал „Параход „Радецки" град Козлодуй, уточни, че в тържествата на 27 май, корабът по традиция ще направи няколко екскурзии за желаещите гости и граждани на града.

За поредна година ще се направи и възстановка на слизане на Ботев и неговата чета на козлодуйски бряг, която ще бъде осъществена от дружество „Традиция за България".

Радецки прави екскурзии за туристически групи до 100 души в месеците след април, допълни тя.


Четете още:

🔴 Човекът, заради когото знаем за Левски

🔴 Филмът "Тримата глупаци" 1970-1990 (видео)

🔴 Не закриваме нито една болница





Източник: КРОСС





Коментари

горе