Тракийско съкровище - Рогозен



В началото на 1986 г. в с. Рогозен, Врачанско, бе открито най-голямото тракийско съкровище в България, получило названието„Находката на века”. Съкровището представлява внушителна колекция от 165 красиво изработени сребърни съда с позлата и датира от преди елинистическата епоха — от началото на V до средата на IV в. пр. н. е. Съдовете имат общо тегло 20 кг.

Тракийското сребърно съкровище бе намерено почти в центъра на с. Рогозен — в местността Дола, наричана още Черниброд. Съкровището бе изровено в празен двор, използван години наред за зеленчукова градина. Преди повече от 2300 г. скъпите предмети са укрити тук на два дяла, в две отделни ями, близки една до друга. Първият дял от съкровището намери съвсем случайно собственикът на градината, трактористът Иван Димитров. Той копаел канал и на дълбочина около 0,50 м от повърхността открива с голяма изненада 65 сребърни съда.

Село Рогозен се намира на 43 км северно от гр. Враца. Разположено е в средата на плодородната Дунавска равнина, на еднакво разстояние от Стара планина и Дунав, между реките Огоста и Искър. Този район е добре проучен в археологическо отношение през последните години. Разкрити са селища от най-старата неолитна култура с рисувана керамика, а също така и уникални халколитни комплекси, които дават етнокултурна характеристика на цялата територия на Западна България. Намерени са интересни останки от жилища и богат битов инвентар, оръдия на труда, великолепни съдове от глина, идол на пластика и украшения от минерали. Истинска научна сензация предизвикаха изделията от печена глина с врязаните върху тях пиктограми.


Четете още:

🔴 ГРАДЪТ И ПЛАНИНАТА В САЛЕРНО, БЪЛГАРИЯ

🔴 Архитектурен резерват - село Арбанаси

🔴 На рождения си ден Герджиков събра 15 300 лв. за Борко от Русе





Източник: bg-tourism





Коментари

горе