Cело Ковачевица - Архитектурен резерват



Ковачевица е живописно разположено село на 1000-1100 м. надморска височина в родопския рид "Дъбраш" и се намира на 20 км. СИ от гр.Гоце Делчев. Селото е създадено в средата на ХV в. от Български преселници, които идват тук с цел да се спасят от помохамеданчването на Българите в Родопите.

През втората половина на ХVІІІ в. в Ковачевица се заселват българи от Костурско, майстори – зидари, с което започва силното развитие на зидарството. В началото на ХІХ в. в селото се образува еснаф и годишно от тук излизат между 200-500 строители, които упражняват занаята в Западните Родопи,Беломорието и Тракия. Именно тогава село Ковачевица става средище на българщината в Родопите.
 
Днес в селото са запазени 107 къщи носещи духа на типичната Ковачевска архитектура, като едва 20-ина от тях са реставрирани.
 
Поради стръмния терен на местността, архитектурата в Ковачевица се отличава с компактни постройки, групирани редово в двойни и тройни братски къщи. Многобройните задънени, калдъръмени улички /тупици/, сложните кръстовища и проходи под къщите създават живописни улични ансамбли.
 
От различните архитектурни типове строителство в България, единствено тук чардакът на къщите заема около 70% от втория етаж, като най-често е обърнат към двора. Приземните етажи се характеризират с каменно строителство, обърнати към вътрешния двор, с помещения за животни и междинни етажи със стопанско предназначение. Върху тези каменни основи, лягат изнесените еркерно и измазаните в чисто бяло жилищни етажи. Жилищният интериор е беден, с малко дърворезби.
 
Голяма част от къщите днес са покрити с традиционните каменни плочи над които се извисява каменен комин с оригинален комин наречен кукла.
 
Най-интересните къщи в селото са къщите на: Шимеров – 1825г., Пилареви – 1840 г. и къщата на Дишлянов – 1820 г. Архитектурна и историческа забележителност е черквата "Св.Никола", построена през 1848 г., но съхраняваща икони от ХVІ в.


 


Четете още:

🔴 Най-много страдам за човещина и доверие

🔴 Българче на 17 години създаде уникално видео, което ни кара да се чувстваме добре. Благодаря!

🔴 40 вечни мъдрости на Конфуций





Източник: abv-selo





Коментари

горе