Коментари на седмицата. №1: Циците на Милка и депутатските мераци



Публикуваме отново на-четените коментари и анализи през седмицата, защото явно това са темите, които ви вълнуват. Този е най-посущаван - над 44 хиляди души.

Нови похотливи пипания на изборния закон

В началото на шести клас ритахме топка в двора на училището, когато си приближи един от “големите” и спря играта.

Има ли при вас една оставачка, Милка? - попита той.

Имаме – казахме ние.

Е, да знаете, че тя дава да я пипате по циците колкото щете - каза той и си тръгна.

Две години по-голяма, Милка бе вече доста развита в тази област и будеше детското любопитство. И наистина даваше. По едно време даже се наложи да теглим чоп кой да седи с нея на последния чин. Но, уви, колкото и да й подсказваме, в края на годината тя пак остана да повтаря класа, за радост на следващите шестокласници.

Сещам се за тази щедра мома всеки път, когато поредният парламент посегне на Изборния кодекс.

Де що се изреди

за депутат за тези

26,5 г. преход,

не пропусна да го опипа похотливо и да го мачка. Сигурно са му направили поне 300 редакции и не знам колко аборта. Затова по-долу вече няма да го наричам нито Избирателен закон, нито Кодекс, а Милка.

Та сега Милка пак е в ръцете на поредните депутати, които пак масажират нейния бюст, и то не къде да е, а на първия чин – в правната комисия на парламента. Както е известно, там с гласовете на ГЕРБ и ПФ на Милка й бе сложен силиконът на задължителното гласуване.

Както подробно вече съм обяснявал, щом една държава въведе задължително гласуване, значи политическата й система е напълно изхабена от опипване, дърпане, мачкане. Това е една напълно амортизирана Милка.

Уви, Милка не е Айнщайн, иначе нямаше да заседне в шести клас. Българският политически елит май също е заседнал в шести клас заедно с нея. Как така за 26,5 години преход той не успя да схване следния закон от политиката:

Закон №1 – която партия се будалка с избирателната система, винаги си пати.

Това го доказа БСП с нелепия си експеримент през 2009 г. И после пак през 2013 г., с кодекса “Мая Манолова”. Впрочем с предишния кодекс ГЕРБ също не завърши добре. Основната идея е, че всяко творчество с правото на гражданите да гласуват се наказва.

А тази правна комисия, която сега пак се е заиграла с бюста на Милка, очевидно е много творчески настроена. Един пример – напоследък много се говори за “активна регистрация” за изборите, както е в много развити държави. Вместо регистрация правната комисия реши да въведе дерегистрация. Не си гласувал – задраскват те от списъка. Ако си бил болен – носиш медицинско. Ако искаш пак да те впишат, трябва да вадиш удостоверения и да и после да подаваш молба.

Освен многото излишна хартия и търчане по инстанциите, какъв ще е резултатът от това гениално решение на комисията? Както е известно, у нас ромите си гласуват под строй. Избирателите на ДПС – също. Негласуващите са предимно образовани и интелигентни етнически българи. Точно те ще отпаднат автоматически от списъците и после едва ли ще си създават разправии, за да се впишат пак.

Но нали Патриотичният фронт, който пръв в този шести клас посегна към Милка, имаше точно обратните намерения – да накара интелигентните етнически българи да гласуват? Ще има пак “каква я искахме, каква стана…”.

Патриотите искаха да има наказания. Вместо това ще има поощрения – гласуващите ще получават билети за някаква томбола.

Очевидно

вътрешният свят

на интелигентния

етнически българин

е тера инкогнита за представителите ни. Скъпи депутати, образованите и заможни хора по принцип не си падат по томболите! На тях им се радват именно онези рискови слоеве от населението, от които се чудите как да се отървете.

Мислете! Тези неща трябва да се правят много по-елегантно и лицемерно! Да вземем решението, че референдумите и изборите вече няма да се правят заедно. Предишния път, пак по решение на ГЕРБ, се взе обратното решение – да се правят заедно. Каква е разликата? Ами предишния път предстоеше референдум с подписка, събрана от ГЕРБ. А този път – с подписката на Слави Трифонов.

Шито с бели конци и пак не решава проблема – утре отново ще се наложи да мачкате Милка, да обръщате закона наопаки. Защо направо не приемете следния текст: “Когато референдумът е по предложение на управляващите, прави се заедно с изборите. А когато не е – прави се отделно.” Ясно и принципно.

За пореден път човек може да се убеди не само в интелекта, но и във високата правна култура на поредната правна комисия. Нейният председател Данаил Кирилов твърди, че дори референдумът на Слави да се изкаже против задължителния вот, той трябва да си остане в закона:

“Дори и гражданите да не подкрепят задължителното гласуване на референдума - обоснова се той в кулоарите, - това е основен конституционноправен принцип и той би следвало да остане в текста на закона”.

Гледам аз конституцията – няма такъв принцип! Напротив, там черно на бяло пише, че

гласуването е право.

А не задължение

Оказва се даже, че в конституцията има раздел “Основни права и задължения на гражданите”. Там съвсем ясно е изброено кое е право и кое – задължение. Затова поправката, че гласуването вече е “граждански дълг”, е редакция на конституцията по втория начин.

И откъде накъде гласът на суверена, изразен чрез референдум, да няма значение, уважаеми г-н Кирилов? Щом народът каже “не”, значи “не”, а не “да”. Правната комисия служи на суверена, а не суверенът на правната комисия. Да, знам, че

де факто конституцията

е само една

туристическа диплянка

и елитът много-много не я чете, скука. Но досега поне не го обявяваше открито! Доброто управление изисква тези неща да не се говорят на глас и да се правят по-завоалирано.

В същия откровен дух са и съкращаването на предизборната кампания до 21 дни, и забраната на социологическите проучвания по време на кампанията. Да, всички знаем, че според политиците е най-добре да няма никаква кампания и никой да не разбере за кого гласува. Утре ще се съкрати на 10 дни, после на 5, а накрая на 1 час. Но най-добре е кампанията да започва след изборите, за да не притеснява народа.

Що се отнася до социолозите, така партиите ще си спестят и нерви, и разходи за по-разкрасените проучвания. Но пък аз съм забелязал, че колкото по-далеч са изборите, толкова повече социолозите послъгват. И именно в последните 2 седмици те започват да казват истината. И точно когато социолозите решат да са най-честни, за да не се изложат – затваря им се устата!

През 1991 г. имаше точно същата забрана. Тогава “24 часа” въведе врачката “Гала П.” и нейния котарак, които през ден даваха поредните предсказания. По-късно една социологическа агенция така си хареса този номер, че се кръсти “Галъп”.

Но да оставим тези скучни теми и да се върнем на Милка с твърде употребения бюст. Не ви ли се струва, че Милка сме ние, българските избиратели? Ето, затова сме заседнали в шести клас и няма мърдане.

И има само един начин да изкласим в седми, осми и така нататък. Писал съм го стотици пъти, ще го напомня отново – чиста и свята мажоритарна избирателна в 2 тура. Както си избираме кметовете, така да си избираме и депутатите, та да им пука. Народе!!!!!


Четете още:

🔴 Сиренето под 8,64 лв. не е истинско

🔴 Браво, Варна! Паметникът на Арх. Дабков отново блести

🔴 Земен – земя на тайни





Източник: 24 часа





Коментари

горе