Таланти търсят пари за инструменти



Стотици възпитаници на Националното училище по изкуствата "Проф. Веселин Стоянов" в Русе прославят от години страната ни с таланта си на родни и чужди сцени. Музикалната гимназия с над половинвековна история, която от 2004 г. и със статут на национално училище по изкуствата, е изправена пред предизвикателството да осигури по-добри условия за творчество на младите музиканти и техните учители. В началото на тази година общинската фондация "Русе - град на свободния дух", започна благотворителна инициатива под мотото "Талант без граници". Нейната основна мисия е да набави необходимите средства за обновяване на пианата, струнните и духови инструменти. "Не са подменяни от 50 години и не са в добро състояние", обяснява директорката Мария Дуканова. Делегираният бюджет не позволява наличните средства да покрият неотложната подмяна на механиката, а някои от използваните в учебния процес стари пиана са вече амортизирани. Общо са необходими 162 500 евро. Те ще покрият спешната нужда от нови инструменти. Например за смяна на механиката на концертния роял Steinwey в зала "Русе" са нужни 5000 евро. Концертният  салон на училището се нуждае от нов роял, което би било възможно срещу 70 000 евро. Изчисления сочат, че само за смяна на механиката на 25-те немски пиана трябват 12 500  евро, тъй като ремонтът на всеки отделен инструмент се изчислява за около 500 евро. Постепенно закупуване на нови 15 пиана, които да заменят неподлежащите на ремонт инструменти, пък би струвало 75 хил. евро.
А те са необходими не само на музикантите, но и за уроците по балет и пеене на младите български таланти.
"Важно е механиката на инструмента да бъде на ниво, защото от това зависят много неща - качеството на свирене и на тона. Фалшивият инструмент уврежда музикантския слух", казва младият пианист Николай Димитров. Осмокласникът е един от най-изявените ученици в Русе. Преди месец 14-годишният пианист свири за втори път в Ню Йорк. Той се представи на сцената на "Карнеги Хол" като носител на първа награда в International Music Talent Competition "American Protege". Това бе второ гостуване на Николай в Америка, след като в края на 2014 г. излезе да свири два пъти в една вечер на престижната сцената на "Карнеги Хол" - като индивидуален изпълнител и в дуо. Постиженията му тази година му донесоха и национално признание - русенският осмокласник спечели голямата награда в категория "Изкуства", присъдена от фондация "Енчо Керязов".
В помощ на училището общинската фондация "Русе - град на свободния дух" поде благотворителната кампания за събиране на средства за нови инструменти. Отворена бе специална банкова сметка, а първата вноска постъпи именно от фондацията в размер на 10 хил. лв. Събрани са още 7828 лв. в банковата сметка на благотворителната кампания "Талант без граници", научи "Стандарт". Сумата нарасна значително след направено дарение в размер на 2000 долара /3438 лв./ от голямата българска пианистка проф. Павлина Доковска, която е ръководител на департамента по пиано на едно от най-елитните училища за музика в САЩ - Mannes College for Music в Ню Йорк. Много от постъпващите средства са именно от бележити наши музиканти, учили в Русе. Преди броени дни в крайдунавския града се проведе и благотворителен круиз. В състезанието се включиха общо 9 отбора. Сред тях беше и тим на Националното училище по изкуствата, който се представи с името "Амадеус".
Ина Петрова





Всеки, който има желание чрез дарение да допринесе за бъдещото развитие на младите таланти от Националното училище по изкуствата, може да го стори по банков път на сметка:

IBAN: BG80BPBI79211044468903                                 
BIC: BPBIBGSF
"Юробанк България" АД
За благотворителна кампания "Таланти без граници".


Четете още:

🔴 Архитектът-аристократ Дабко Дабков - създателят на "Стара Варна"

🔴 Дариха Лили Иванова с фотосесия за рождения й ден

🔴 Коментари на седмицата. №1: Циците на Милка и депутатските мераци





Източник: Стандарт





Коментари

горе