Бокова е фаворит за ООН



Кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН води в залаганията във Великобритания и Австралия.
Бокова се конкурира основно с Хелън Кларк, бивш министър-председател на Нова Зенландия и настоящ ръководител на Програмата на ООН за развитие (ПРООН). Те са и единствените двама кандидати, които са повишили резултатите си след изслушванията в ООН.
В челната петица са бившият премиер на Португалия и върховен комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, президентът на Литва Далия Грибаускайте и бившият президент на Словения Данило Тюрк, който е бил и първият посланик на държавата си в ООН от 1992 до 2000 г. Има и кандидати за генерален секретар, за които изобщо няма залагания. Политическите залози са много популярни във Великобритания, Австралия и САЩ.

Държавният глава Росен Плевнелиев подкрепи българската кандидатура за генерален секретар на Организацията на обединените нации - Ирина Бокова. Президентът разговаря с генералния директор на ЮНЕСКО в централата на ООН в Ню Йорк. По думите на Плевнелиев изборът за нов генерален секретар на световната организация е "най-трудната битка, която ни предстои" и "трябва да се работи последователно за осъществяването на тази кауза"


Четете още:

🔴 Разширява се правото на военните да стрелят и по границата

🔴 Таланти търсят пари за инструменти

🔴 Архитектът-аристократ Дабко Дабков - създателят на "Стара Варна"





Източник: Дума





Коментари

горе