Децата на възрастни майки са по-образовани



По-възрастните жени срещат повече проблеми по време на бременността, но в дългосрочен план децата им израстват по-образовани и по-високи на ръст. Това показа ново изследване на специалисти от Института по демографски изследвания "Макс Планк" в Германия.

Децата на възрастни майки обикновено завършват висше образование и в сравнение с връстниците си, родени от млади майки, се реализират успешно.

Резултатите от това проучване обобщават данни за шведи, родени в периода 1960-1991 г. Дори само в семейството, децата на по-възрастни майки се оказвали по-образовани от по-големите си братя и сестри. Подобни статистики са представяни и преди това в проучвания на други нации.

Учените предупреждават, че заключенията им не трябва да бъдат използвани като аргумент за семейно планиране или за отлагане на майчинството. В сравнение с 20-годишните, при жените на възраст над 40 години вероятността за зачеване е много по-малка. С възрастта на родителите нарастват и рисковете от евентуални усложнения и увреждания на плода. Върху образованието на по-късен етап влияят и много други фактори.

Демографските експерти уточняват, че жените, които са били в състояние да забременеят в зряла възраст, най-вероятно са малка група и в добро здраве. Това е предпоставка за раждане на здраво бебе.


Четете още:

🔴 Световен рейтинг: Google+ класира Борисов сред най-дейните и харесвани политици

🔴 Търновец е автор на паметника на Алеко в София

🔴 Читалище на четири колела разказва за славната ни история





Източник: Фрамар





Коментари

горе