Архитектурно-парков комплекс "Двореца"



"Двореца" е бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария Александрина Виктория де Единбург (1875г–1938г). Той е разположен на около 2 км югозападно от град Балчик, в красива местност между балчишките скали и морето. Има статут на архитектурно-строителен паметник на културата и паметник на градинарското и парково изкуство, обявен със Заповед № 09-128 на Министерството на културата от 18.04.2002г.

Резиденцията е проектирана от италианските архитекти Америго и Аугустино през 1924г. Оформена е с красиви праговидни тераси по стръмния морски бряг, през които водата от два извора тече по специални каменни канали и прелива във водни огледала и водопади. Стилът на новите постройки е в унисон с този на заварените, а старите мелници са реставрирани. Запазен е и контрастът на белите скали и червените покриви, характерен за града. Изградени са параклиси, дворове, паркове, чешми и сгради в различни стилове – типичен български, византийски, римско-арабски, мавритански, трансилвански и др.

Паркът по протежение на крайбрежието е разработен от швейцарския градинар Жул Жани. Ивицата има 60-70 метра ширина и е дълга повече от 400 метра. Християнски и мюсюлмански символи се преплитат в кладенци и градини, а цветята и декоративните кюпове за градините са били закупувани от различни точки на света.

Комплексът е съставен от няколко вили и постройки с характерно излъчване. Вила "Синята стрела" е построена през 1931г и се издига на ръба на скалата, над морския бряг. В нея по различно време са живели принц Николай - вторият син на кралица Мария, и принцеса Илеана - най-малката й дъщеря.Сега там са разположени галерия и дегустационна зала за вина. До административната сграда на комплекса, върху каменна колона се извисява статуя на Св. Мартин - покровител на румънското кралско семейство.

В непосредствена близост до терасите е оформен красив водопад с височина на пада 25 метра. Друг, по-малък водопад, се спуска от "Градината на Аллах" през дебел зид по триструйна чешма в дълбок каменен басейн. Параклисът "Успение Богородично" е построен през 1932г и се намира в друга красива белоцветна градина. От параклиса се стига до градина с лилиуми, наречена "Градината с кръстовидното водно огледало", издълбано като кръст в каменна тераса, опасана от тежки корабни вериги. В северната част на градината е разположена малка постройка, която е съществувала още преди да бъде построен дворецът. От стената й извира силна струя вода, за която се вярва, че е лековита. Там е построено малко параклисче – аязмо.

Реставрираните воденици днес се използват за хотелска база на комплекса.


Четете още:

🔴 Ученички върнаха забравена чанта

🔴 Тайната на проф. Генадиев излиза наяве

🔴 Потомка на войводи дари имот за 1 млн.





Източник:





Коментари

горе