Фобии и факти на петък, 13-и



С петък, 13-и, са свързани доста суеверия и поличби, като повечето не предвещават нищо добро. Всеки обаче решава сам дали да приеме за меродавни митовете и легендите, свързани със сакралната дата. Но преди това нека любопитни факти ни помогнат да надникнем отвъд мистиката и стереотипите.
Смразяващи поверия, свързани с числото 13, възникват още в Средновековието, когато се смята, че то е символ на преклонението пред дявола. Една от теориите е, че суеверието, свързано с петък, 13-и, произхожда от митологията на северните страни. Според легендата 12 богове се събрали да пируват във Валхала. Непоканеният 13-и бог на разрушението Локи се появил на празненството и подмамил слепия бог на тъмнината Ход да убие бога на радостта и веселието Балдур. След това Земята потъва в мрак и тъга...
Корените на едно от табутата, свързани с петък, 13-и, отвеждат към Библията. На Тайната вечеря са присъствали 13 души, а Иисус Христос е разпънат на кръста в петък. Заради това суеверие във Франция дори има професионални гости, които се канят, в случай че на трапезата се окажат 13 човека.
Ужасът от петък, 13-и, се нарича "параскевидекатриафобия". Според специалистите произнасянето на думата няколко пъти поред може да освободи пациентите от страха им.
Малцина са готови да сключат брак в петък, 13-и. Но през 1913 г. свещеник от Мидълтаун, Ню Джърси, заклеймява широко разпространеното суеверие и предлага безплатни венчавки в този ден.
Композиторът Росини смятал петъците и числото 13 за нещастни. Той умира в петък, 13 ноември 1868 г. В петък, 13 септември 1996 г., намира смъртта си и рапърът Тупак Шакур. На 13 октомври 1925 г., в петък, е родена "Желязната лейди" Маргарет Тачър. Някои хора смятат, че Ева е дала ябълката на Адам в петък, 13-и.
През 1993 г. изследователи са установили, че когато денят е петък, а датата - 13-и, по-малко хора шофират автомобилите си, но въпреки това стават повече пътни инциденти.
В голяма част от небостъргачите не ще намерите 13-и етаж, избягват го и в много хотели, където дори липсва 13-а стая. Във Формула 1 няма болид с номер 13. Всеки месец, който започва в неделя, съдържа петък, 13-и, и това се случва поне веднъж (и най-много три пъти) във всяка календарна година, като през 2016-а ще е само през май. Но пък до 2020-а ще имаме по два месеца с петък, 13-и.


Четете още:

🔴 Балъков дари 17 240 лв. на сираци

🔴 Две бири на ден пазят от инфаркт

🔴 Почти всички партии в НС подкрепят пълната забрана на бурките у нас





Източник: Дума





Коментари

горе