Оръжия на 7000 г. от частна колекция смайват в Пловдив, Божидар Димитров я оцени на 1 млн. евро (снимки)



 80 г. ги събирали галеристът Бойко Ватев и баща му

Най-богатата колекция на оръжия от VІ-ото хилядолетие преди Христа до ХVІ век е подредена в пловдивския археологически музей. Тя е от колекцията на галериста Бойко Ватев, събирана цели 80 г. от него и баща му. "От камъка до барута" съдържа всички образци на въоръжението на територията на българските земи от различните епохи.

"Най-хубавото в нея е, че тя е тематична. Не всички в обществото обичат колекционерите, но те заслужават уважение, защото са изкупували уникатите от безсъвестни дилъри, влагали са си парите в реставрация и всичко това е част от богатството на държавата", заяви при откриването шефът на НИМ проф. Божидар Димитров.

Изключително ценни са мечовете, които наброяват над 50 и са от различни епохи. В един от тях, датиран от средновековието, е вградена Богородица.

Праисторическите от VІ-о - ІV-о хил. преди Христа представляват върхове на стрели от кост, копие от рог на елен, каменни брадви - тесли, боздугани от камък и мед.

"Когато в Европа не са познавали леярската технология балканските майстори са произвеждали тези шедьоври", заяви Росица Миткова, организатор на експозицията.

Тя посече шефа на НИМ проф. Димитров, когато той направи заявка, че ще вземе експонатите в София. "Не, няма да ви ги дадем! 6 г. сме работили за тази изложба", прекъсна го Миткова.

Оръжията от бронзовата и ранно-желязната епоха са боздугани, брадви, ками. В древна Тракия са воювали през ІІ - І хил. пр. Христа с двуостри железни мечове с право острие. Изложени са шлемове от тракийски, коринтски и халкидски тип. Паказана е лицева част от шлем-маска от І-ІІ век. Богата е експозицията и от средновековно оръжие, изработено от желязо, бронз, сребро и злато.

Според Божидар Димитров колекцията на Бойко Ватев надхвърля 1 млн. евро. Професорът направи уговорка, че цената е относителна и зависи от интереса. "Ако отиде на аукион, може да скочи още", каза шефът на НИМ.

"Уважение и респект към събраното от Бойко Ватев. Положил е толкова усилия да набави колекцията си и заслужава похвала, че не я държи заключена вкъщи, а всеки може да я види в музея", допълни кметът Иван Тотев. 

Беше отправен призив, че след сбирките на братя Бобокови в Русе и след експозициите на Васил Божков, Боян Радев и Димитър Иванов в София е време и Пловдив да се сдобие с частен музей.

Кметът на Пловдив Иван Тотев (вляво), проф. Божидар Димитров, шефът на Археологическия музей доц. Костадин Кисьов, Росица Миткова и Бойко Ватев преди откриването на изложбата.


Четете още:

🔴 Фобии и факти на петък, 13-и

🔴 Балъков дари 17 240 лв. на сираци

🔴 Две бири на ден пазят от инфаркт





Източник: 24 часа





Коментари

горе