Монумент на "Св. Богородица" - Хасково



В град Хасково се намира най-високата статуя на Дева Мария с младенеца в света. Символът не е избран случайно. Божията Майка винаги се е считала за покровителка на град Хасково. Монументът се издига на хълма Ямача в границите на града и притежава сертификат от Книгата на световните рекорди на Гинес.

Уникалната статуя е висока 14 метра и лежи върху 17-метров постамент. Общата му височина е 32,8м, а в основата му е изграден параклис. Цялата конструкция тежи 80 тона. Религиозният комплекс е официално открит с тържествен водосвет на 8 септември 2003г, а през 2005г е вписан в книгата "Световните рекорди на Гинес". От 2009г монументът е част от 100-те национални туристически обекта.

Идея за паметника дава кмета на Община Хасково Георги Иванов, а изпълнители на проекта са Петьо Александров, Никола Стоянов и колектив. Монументът е тържествено открит на празника Рождество Богородично на 8 септември 2003 г. и осветен от Митрополит Арсений.

Заради рекордните си размери и подходящо местоположение статуята на Света Богородица се вижда от целия град дори и вечер.

От столетия Дева Мария е смятана за покровителка на Хасково, затова с решение на местния Общински съвет от 1993 г. 8 септември (празникът Рождество Богородично) е обявен за ден на града. Тогава в Хасково традиционно се провеждат множество културни и спортни прояви под егидата на общината.

Съвсем близо до монумента се намира и 30-метровата камбанария на Хасково, която беше открита през 2010 г. Тя е една от най-високите на Балканския полуостров, а от върха й се разкрива невероятна панорамна гледка към целия град.


Четете още:

🔴 Лечение на кашлица - 3 изпитани домашни рецепти с лук

🔴 Топ 10: Устоялите на времето манастири на минути от Пловдив! СНИМКИ

🔴 Безценните съвети на един 103-годишен японски лекар





Източник: opoznai





Коментари

горе