И БОГ СЪЗДАДЕ ТОВА МЯСТО ЗА ДАМАСЦЕНАТА



Това, за което искам да ви разкажа, е толкова важно, толкова красиво и толкова българско, че не мога да намеря точния формат, за да е интересно за всички.
Затова създадох КРАТКА (за нетърпеливите) и ДЪЛГА (за търсещите подробности) ВЕРСИИ на една и съща история.

Кратката версия за
ЕДНА ОТ НАЙ-СКЪПИТЕ
ТЕЧНОСТИ НА ЗЕМЯТА
Спрял съм в района между с. Ясеново и Тъжа. Това е на изток от Калофер.
В една от най-приказните долини на планетата ни. От снежниците на грамадното острие, наречено Стара планина, на юг се стичат ледени струи със златоносен пясък, които поят равнината тук долу и правят розите да цъфтят, както никъде другаде в Слънчевата система.
Хората са се научили да ловят аромата им и да го превръщат в една от най-скъпите течности на земята. Втечненият тук розов „аромат" стига цена до 12 000 долара за килограм*.
По-скъпи течности от него са само наркотикът LSD, отровата от кралска кобра (40 000 долара за литър) и отровата от скорпион, която достига до 10 милиона долара за литър.

Но ние толкова сме изпуснали нещата с рекламата и престижа си, че по света съществува мнението, че „Шанел номер 5" е четвъртата най-скъпа течност в света с нейните „смешни" около 6000 долара на литър. А Шанел-ът не само, че отстъпва в цената, но не би и могъл да съществува без нашето розово масло.

И тази безценна за човечеството течност се дестилира тук, между двете гористи вериги - Стара планина и Средна гора. В притаената в защитата им Розовата долина.
Интересно е това, че всички реки в района са със златоносен пясък. Но колкото и метал да носят, това богатство не може да се мери с течното злато, което маслодайната роза създава от слънчевите лъчи.
В годините около 1930-та България е била световен лидер с 4/5 от световното производство на розово масло. Днес добиваме около 2 тона от него и около 600 т. розова вода. От само 38 000 дка земя с рози. И всичко изнасяме за САЩ, Франция, Южна Корея и Япония.

Гледам тази долина с разпръснати малки селца из нея, запуснатите земи под снежниците на връх Ботев и връх Столетов и си мисля за приложимостта на американската сентенция, че бедността много пъти е просто порок.

Дълга версия за
ЕДНА ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ
ДОЛИНИ НА ЗЕМЯТА

Стоя на терасата на „Дамасцена розбио" в с. Асен и слушам как Таня Попова, собственичка на тази нова розоварна, обяснява за легендарната Кислородна река, която се спуска от връх Ботев и дарява долината с вълшебна енергия. И не мога да разбера дали става въпрос за онази искряща като шампанско по камъните река в далечината, или за постоянния въздушен асансьор, който сваля денонощно по хиляди тонове студен и свеж въздух от върховете към розовите масиви. Защото цялата сграда на розоварната и целият й двор сякаш имат собствена атмосфера от розови изпарения, които те проникват и опиват.
Тази влюбена в родния си край жена сочи снежните планински шапки и личните си насаждения от маслодайна роза под тях. И ме убеждава, че от с. Тъжа до Гурково става най-хубавото розово масло в цялата Розова долина.
Това ми звучи като оная екзалтирана туристическа лекция на Пето Авеню - че се намирам не само на пъпа на света (в Ню Йорк), но и в самия център на центъра – на пресечката на Пето авеню с 42 улица, където магазините за диаманти са като зеленчуковите сергии из Тракия.ilchevski2

Само че Таня и Радион Попови, макар и обиколили света, в тоя момент смирено и угрижено гледат облаците, които безшумно прескачат билото на Балкана и нерадостно прогнозират, че идващите дъждове са ад за кампанията.

Сутрин берачите стават по тъмно и до обяд приключват. Ако е кално и мокро, не могат да влизат в бодливите редове, а растенията не чакат - те следват своя биологичен часовник, според който от всеки неоткъснат цвят се стремят да създадат семена за своето бъдеще. Е, от времето на Александър Македонски, когато маслодайната роза е пренесена тук от Персия, човекът е направил много за размножението на това благословено растение. Но цветовете не разбират – и бързат в своята вегетация, независимо дали вали или е сухо.
Затова кампанията е чиста романтика само за хилядите туристи, докарвани на едро тук от три континента. И е надбягване с времето за тези, които искат да извадят от венчелистчетата всеки милиграм масло.

На изток е Казанлък, на запад е Клисура – две точки от Розовата долина, в която влизат 19 селищни общини. Сега в нея „златното" растение се отглежда на не повече от 38 000 дка. А какво е било и какво би могло да бъде...!

За мен това е четвъртата най-велика долина на земята. Независимо колко по-малка е от долината на Рона с червените вина, от долината на Лоара с френските замъци и овощни градини, от долината на Рейн с Баварските замъци и бели сортове лозя.
А Силициевата долина в Калифорния дори не я слагам в списъка.

Гледам това прекрасно кътче, побиращо се в две поглеждания напред и назад. И си мисля за Бог. Който може в едно малко момиче да сложи всички хубости и на детето, и на жената. И който така е направил и с тази наша страна.
В една нейна дипла, ей така, уж между другото, по балкански неглижарски и по български - на парче, да правим онова животворно розово масло, без чието присъствие в състава, парфюми като Живанши, Диор, Шанел, Кензо, Булгари и Ланком биха били просто ароматни растителни извлеци, а не световни легенди. И който Бог е толкова милостив при всичката ни производствена недостатъчност и разпиляност, и при лабиринтния ни икономически преход, че да ни държи като световен лидер в производството на розово масло. С почти 2 тона перфектен и недостижим като качество дестилат от прочутата Роза Дамасцена.

Това си мисля, докато гледам чувалите с розов цвят как се изсипват в огромния контейнер за дестилиране, и докато технолозите Ваня и Пенчо Кирилови проверяват разни термометри, манометри, кранове и тръби в сградата.

Радион Попов, космополитен българин и познавач на Близкия изток, облечен в обикновени дрехи, е не по-малко вдъхновен от тази си работа, след десетилетия в пясъците на горещата земна повърхност между Азия, Африка и Европа.
Жена му, Таня, ми казва да оставя бележника – розовото масло усилвало паметта толкова добре, че дори малките изпарения от казаните могат да въздействат дълготрайно. И заменя дипломатическите подвизи на мъжа си с разкази за уникалните въздействия върху здравето от дори малки количества розово масло или розова вода.

Разбирам, че този скъпоценен продукт е световна суровина, а ние сме от малкото страни, които го произвеждат. И тогава тази долина, с малките селца и разпокъсаните малки масиви от рози, ми изглежда още по-празна и тиха. Като красива жена, незнайно защо останала без много ценители. Като обетована земя, изоставена от душевни номади, които са тръгнали да дирят щастие в мрачните миялни на немските бургерници и по чуждите испански, американски, френски и прочее улици.

Сред малцината останали в тази Райска долина е и съвременният бай Ганьо. Но не онзи казанлъшки здравеняк, който имал нещастието да срещне Алеко в Чикаго, за да бъде натоварен с всичката родна простащина.
А един друг, който насред това златораждащо парче е направил своя миниатюрен „щраусарник" и по цял ден разказва за своите 6 огромни птици в миниатюрни дворчета. Срещу едно евро на човек. Който като фурнаджия прекарва „ограмотените" от него, към жена си, която денонощно сервира крем карамел от щраусови яйца. И народът, жаден за нещо по-различно от безидейното си ежедневие, идва, слуша уикипедичните 3 минутни лекции и сърба щраусов карамел, за да има какво да разказва за себе си.

А розите цъфтят под белите снежници на Балкана, пчелите жужат, розовите джибри поемат с каруца да торят други градини, а розовото масло бавно се събира във „флорентинския" съд. И чака своето бъдеще – да се превърне в легендарни парфюми, които ще целуват милионерски шии и уши по всички световни нововавилонски скупщини.
Една приказна течност с над 280 биохимични съставки, които я правят недостижима като каприз, по скалата за качество. И сравнима само със злато и диаманти (като цена) субстанция.
Както ви казах в началото, само отровата от скорпион и отровата от кралска кобра са по-скъпи природни течности на земята от нашето розово масло.
В знак на доверие ми дадоха да помириша от една стъкленица, преди да я пратят към трезора. Е, трябва да бъда откровен – мирише на много неща, включително и на здравец. Но с носа си не намирате онзи типичен аромат на рози, както сме свикнали от малките туристически мускалчета с розова вода. Защото маслото е галактика от аромати.
Това е то! - ми каза технологът Кирилов, докато затваряше ревниво съда.

Толкова е концентрирано и толкова богато, че сетивата ти не устояват на срещата с него. Затова след огромно разреждане, то става основата на онези парфюми като Шанел, Диор и Живанши, от които жените могат да стигнат и самостоятелно до оргазъм. А мъжете до фалит.
Погледнах пак към планината, от която нахлуваха огромни дипли зелен и студен въздух. Вдъхнах за последно от упояващата атмосфера на розоварната и ми се прииска някак вълшебно да се пренеса на червените килими в Кан или Лос Анжелис. За да плесна по плоския задник някоя оскотяла холивудска барби и да й обясня къде се е родил парфюмът й.

Но после реших, че е по-важно да разкажа на вас тази красива история.
Защото е по-срамно ние да НЕ знаем много за розите. И за благословеното, за тях, райско място между двете български планини.



*** Бележка:
Относителното тегло на розовото масло е 0,850.
Един литър тежи около 850 грама.
А един килограм е около 1 литър и 176 милилитра.
При нормални температури става силно вискозно,
затова се мери в тегловни, а не в обемни единици





Николай Илчевски
Специално за в. „България"

Николай Илчевски е писател и журналист.
Негови заглавия са "Десет приказки, които разтърсиха света", "Коляното на стоножката", първата българска пародия на сапунена опера "Хубавата Иванка", "Металургия на думите", "Пловдив най най", "Записки от селската кръчма", "500 патагонизма"...
Предстои появата на легендарното му заглавие "Ръководство за половозрели безделници" - на английски език в Амазон.
На 27 юни, в клуб "Перото" на НДК. в София, ще се състои премиерата на новата му книга "Теория и критика на онанизма", която още от сега е определяна като жестока сатира на консумативните порядки.
Може да му пишете в skype на "nilchevski" или в профила му във фейсбук.


Четете още:

🔴 Пет начина да се справим с емоционалната болка

🔴 Български учени разработиха уникална технология за добив на ток от сероводорода в Черно море

🔴 Коренът на глухарче - по-ефективен от химиотерапия?





Източник: Bulgaria Weekly





Коментари

горе