Опасно! Климатикът е една от причините за легионерска болест ... Заразяването става при вдишването на ...



Използването на климатик в жегата е неизбежно, но тези битови уреди могат да станат причина за много проблеми със здравето. Лекари препоръчват климатиците да се ползват с повишено внимание и да се спазват определени правила.

Според медиците макар климатиците да помагат на хората да преживяват по-леко жегите (преди всичко това са страдащите от сърдечносъдови заболявания), тяхното използване е свързано с появата на други болести.

Експертът пулмолог Олга Парфьонова обяснява, че този риск възниква поради високата разлика между температурата навън и в помещението, охлаждано от климатик.

„Работещите климатици провокират летен взрив от остри пневмонии , синузити , тонзилити и цистити ”, казва лекарката.

Освен това разликата в температурата води до появата и на херпес от простуда на устните.

Друга опасност от насочения поток хладен въздух са неблагоприятните процеси, свързани с неврологични нарушения, остри мускулни спазми, поради които се появяват ограничения в подвижността и болки.

Много опасни са климатиците в обществените сгради. Недобре проектирани или лошо поддържани системи за вентилация в големите офис сгради и търговски центрове може да станат причина за заразяване с Legionella pneumophila , предизвикваща т.нар. болест на легионерите , смъртността при която достига 20%. Заразяването става при вдишването на водните пари, изпускани от климатика. Особено чувствителни към вредната бактерия са възрастните хора.

Специалистите напомнят, че климатиците изискват постоянно обслужване и чистене на въздушните филтри. При домашните системи е важно и човек да не се намира продължително време непосредствено под потока хладен въздух.

„Не бива да се допуска охлаждане на помещението по-малко от 18 градуса. Най-добре е да включите климатика и да излезете навън, докато то се охлади. После влезте и изключете климатика. Когато помещението се нагрее отново – повторете процедурата”, съветва д-р Парфьонова.


Четете още:

🔴 И това лято София остава без топла вода, вижте най-засегнатите райони! Кв. Лозенец ...

🔴 Сирене от Черничево /Видео/

🔴 Ето как куркумата свива коремните мазнини! Коремът в излишък ще изчезне за броени часове!





Източник: За Жената





Коментари

горе