Содата - всичко, което (не) знаем за нея



Кое е това вещество, което присъства във всеки дом? Мястото му е в кухнята, при почистващите препарати, ползваме го в сладкиши дори. А знаете ли, че то ще ви помогне най-добре, за да поддържате киселинно-алкалния си баланс в отлична форма?

Обикновената сода бикарбонат.

Хранителна добавка, означавана като Е500. Медицинските й свойства са доказани преди повече от 150 години. Нещо евтино, което винаги трябва да имате под ръка, ако ви се появи пъпка или имате нужда да освежите дъха си. Но това не е всичко. Сега погледнете към всевъзможните и свойства и приложения. Ще останете изненадани.

На помощ в домакинството

Ефикасен препарат за чистене - действа прекрасно срещу мазните, засъхнали петна по печката или загорелите съдове, така чистим дома си без химия.

Абсорбира миризмите - отстранете неприятните миризми от килима, например. Поръсете го със сода и го оставете за едно денонощие, след което почистете с прахосмукачката. Поставете отворено пликче сода в шкафове, в които се усеща миризма на мухъл или в хладилника.

Ако мивката ви не е прекалено запушена и нямате под ръка сода каустик, опитайте със смес от натриев бикарбонат и горещ оцет.

Върнете цвета на старите ви сребърни бижута. Изтъркайте ги с четка, напоена с това ефикасно вещество.

Доказан лек

Киселините са навсякъде - почти във всички храни, които консумираме. Дори чешмяната вода, както и бутилираната в пластмасови бутилки минерална, са много киселинни. Нарушаването на киселинно-алкалната среда в организма води до редица заболявания, включително много тежки артрити и сериозни отравяния. Тук содата е безценен помощник със способността си да изчиства организма от отровните вещества и дори да ни прави по-свежи. Съществуват дори теории и опити за профилактика и лечение на рак единствено със силата на натриевия бикарбонат.

Ето и останалите й способности:

Намалява парещите киселини – чаша мляко и две щипки сода неутрализират киселинността на стомаха. Тук е особено важно приемът и да е именно с мляко.

При мигрена също може да се доверите на преварена вода в комбинация със сода.

Помага при болки в гърлото, ринити, ларингити и конюнктивити.

Препоръчва се за отхрачване и при често появяващи се афти.

Освежава дъха и избелва зъбите безвредно за разлика от скъпите процедури при стоматолога.

Предпазва от акне и помага на пъпките да завехнат по-бързо.

Премахва “химикалите”, които сте нанесли върху косата си със стилизиращите продукти като гелове, лакове и пяни. Измива перфектно.

Има отлично противогъбично действие - при сърбеж и неприятна миризма, ваната за крака със сода е изключително ефикасна.

Облекчава ухапвания от насекоми и мускулни болки след силови упражнения.

Лекува запек и инфекции на уринарния тракт.

Съществуват изследвания, според които приемът на хлябна сода може да намали желанието за пушене, както и желанието за похапване на сладко.

Внимание!

Установено е, че излишъкът на сода лесно се извежда от бъбреците и все пак задължително условие е тялото постепенно и по-продължително време да се приучава към прием на натриев бикарбонат. Съществуват и изследвания, които твърдят, че содата може в рамките на 15 минути да облекчи киселинността в стомаха, но след около още половин час да предизвика обратния ефект и стомахът ни да “заври” с още по-голяма сила. Това твърдение може всеки сам да прецени за себе си. И все пак този “лек” понякога е и неподходящ, най вече при хора с високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност.


Четете още:

🔴 Чудодейните рецепти на дядо Владо

🔴 Как да се справим с мравките

🔴 Опасно! Климатикът е една от причините за легионерска болест ... Заразяването става при вдишването на ...





Източник: hera





Коментари

горе