Неволните драсканици - навик или нещо повече



Наскоро открих стар тефтер на майка ми и си припомних колко много обичах да драскам като тийнейджърка по него, особено, когато говорех по телефона, до който стоеше и въпросният бележник. Замислих се обаче, колко много обичам да драскам всевъзможни фигурки и как този навик се е запазил, въпреки че на телефона няма кабел. 

Никога не се бях давала сметка, че тези неволни драсканици всъщност са съвсем волни „показатели” на подсъзнанието ми, опитващи се да ми кажат нещо. Оказва се, че този вид рисуване ни позволява да се освободим от напрежението, да се концентрираме или пък да потърсим спасение от реалността, давайки простор на въображението и...подсъзнанието си. Психолозите горещо ни съветват да го правим винаги, когато наблизо има химикал и лист. 


Но какво всъщност изразяват нашите най-често срещани рисунки? 

Линии. Правата линия е стремеж към напредък. Начупената изобразява гъвкавост и съобразяване с околните. Криволичещата линия е знак за зависимостта ви от чуждото мнение. Повечето хора често рисуват зигзаг. Той разкрива бърза мисъл и желание за справяне с нещата.

Стрелки. Стрелки, както и стрели, рисуват хората, които са упорити и борбени натури и са наясно с целите си. Ако стрелата е украсена, тя говори за романтични чувства и любов. 

Кръгове. Те са знак, че сте склонни да се оставяте на течението и да „лежите” на постигнатото, вместо да изкачвате нови върхове. Не харесвате промените, спокойствието е основният ви приоритет. 

Точки. Опит да се докажете. Непоколебими сте, когато взимате решения. Ако точката е по-голяма и изцяло запълнена, разкрива горделивост. Ако пък точките са много и са една до друга, то вие сте прекалено горделиви. Когато съединявате точките помежду им, това е желанието ви да реагирате, а не да бездействате.

Спирали. Пълни сте с енергия и сте готови да се отворите за предизвикателствата на света около вас. Наляво завитата спирала свидетелства за голяма предпазливост, а надясно завитата разкрива съпричастност и чувствителност.

Квадрати и кутии. Имате склонност да контролирате ситуацията и да мислите много по даден проблем. Обичате да анализирате и умеете да се справяте с трудни ситуации.

Шахматни дъски. Рисуването им предполага голямо търпение и постоянство. Това е и предпочитана рисунка на хората, които имат към резки промени в настроението.

Къщички. Често срещана рисунка, която изразява необходимостта от сигурност. Ако къщичката е чиста и обичайно нарисувана с прозорци и врати, означава, че обичате сигурността на дома ви. Ако, обаче ви липсват прозорци, например, е показател за нещастие в дома. Ако я сложите на върха на хълм, това е знак, че сте изолирани и самотни. 

Решетки. Стремеж към пълен анализ на ситуацията и склонност да виждате препятствия навсякъде. Липсва ви достатъчно самочувствие, което ви кара да мислите, че не можете да се справите с проблемите. Колкото по-гъста е решетката, толкова по-силно е вътрешното ви безпокойство.

Стълби. Стълбата е символ на амбицията и желанието ви да се изкачвате все по-нагоре, но постепенно- стъпало по стъпало. Стълбата може да бъде свързана още с духовното ви търсене на щастие и спокойствие, както и да разкрива страха ви, че ако направите грешна стъпка, можете да паднете отвисоко. 

Паяжини. Егоцентрични сте по природа, постоянно се стремите да наложите мнението си. Искате да контролирате всичко и сте готови на всичко, за да постигнете целите си, понякога дори и с непозволени средства. 

Звезди. Звезди рисуват най-често амбициозните и оптимистични хора. Изразяват стремежа им да блестят и да се развиват, както и любознателността им.



Сърца. Тук „посланието” е ясно- влюбени сте и по принцип сте романтици по душа.

Пеперуди. Пеперудите символизират вятърничавост и неспособност за по-сериозно обвързване или залавяне с трудни задачи. 

Цветя. Често срещана рисунка, особено при дамите. Меките, закръглени цветенца и листенца разкриват, че сте симпатичен и семейно ориентиран човек. Ако центърът на цветето ви е кръгъл, а венчелистчетата са остри, това показва, че макар и понякога да сте нападателни, притежавате топло сърце. Ако рисувате букет, то вероятно сте доста общителни. 

Коли, лодки и самолети. Драскането на каквито и да било превозни средства, показва желанието ви да избягате от дадена ситуация.

Лица. Изражението на лицето често е показател за настроението ви в момента или за характера ви. Старателно нарисуваното, красиво лице показва, че лесно виждате доброто в другите. Ако предпочитате грозните лица, вие вероятно сте недоверчиви. Смешните лица пък изразяват желанието ви да сте център на внимание. 

Имена и инициали. Ако изписвате собственото си име или инициали, сте свикнали да бъдете център на внимание. Писането на чуждо име се свързва най-вече с дадени чувства към този човек, независимо дали са положителни или отрицателни.

Сложни драсканици. Рисунките, направени с много детайли, включващи „от всичко по малко” и почти напълно неразбираеми, обикновено се правят от хора, които са интроверти и които много трудно се отказват от амбициите си.


Как е разположена драсканицата върху листа?

Ако е най-отгоре на листа, означава, че непрекъснато търсите идеала си.

Ако го правите в центъра на листа, вие се стремите да се развивате непрекъснато

Ако е най-отдолу, сте силно сексуални и до някъде материалисти.

Ако е отдясно, се тревожите за бъдещето си.

Ако е отляво, говори за вглеждане повече в миналото, отколкото в бъдещето. 

Хубаво е винаги да търсим смисъла във всичко, което правим. Дали тези тълкувания са научно доказани или са плод повече на нечия фантазия, оставям на вас да решите, сами за себе си. Защото, ако се замислим, има и нещо друго- най-често драскаме лесни фигурки и такива, които най-добре умеем да рисуваме. Понякога пък тази „страст” се превръща в обикновен навик, който в действителност не разкрива нищо- движим ръката си механично, понякога просто, защото сме нервни, а не защото сме амбициозни или интроверти. И все пак, ако вашата драсканица отговаря на описанието по-горе, защо пък и да не повярваме на подсъзнанието си!?


Четете още:

🔴 Мила Shipiwa – българската фея от Амазония

🔴 Ивет Лалова стана европейска шампионка!

🔴 Оригинална шкембе чорба





Източник: hera





Коментари

горе