Средства срещу прилошаване при пътуване (кинетоза)



Ако някога Ви се е случвало да потеглите на път и да усетите внезапен дискомфорт в стомаха, гадене и повръщане, значи, че вече познавате състоянието, известно като кинетоза. То не причинява дългосрочни проблеми, но може значително да попречи на приятните емоции и да влоши пътуванията Ви. По-често кинетозата засяга деца на възраст между 5 до 12 години, жени и възрастни хора. Рядко се наблюдава при деца под две години.

Симптомите на кинетоза най-често включват прималяване, виене на свят, гадене, повръщане, главоболие, изпотяване. Характерно за състоянието е, че обикновено неразположението изчезва бързо след спиране на движението.

Какви са причините за кинетоза?

Кинетоза може да настъпи, когато една част от равновесния анализатор (вътрешно ухо, очите, сетивни нерви) усеща, че тялото Ви се движи. Например, ако сте в кабината на движещ се кораб, Вашето вътрешно ухо улавя движението на вълните, но очите не виждат всяко движение. Това разминаване между сетивата предизвиква прилошаване (кинетоза, морска болест).

Кинетоза може да настъпи не само при движение с кораб, а и при пътуване с автомобил, самолет, влакове, увеселителни влакчета, лодки и кораби. Подобно усещане може да настъпи, ако играете с видео игри, полетни стимулатори или гледате през микроскоп. В тези случаи очите виждат движение, но тялото ви не го усеща.

Въпреки че, кинетозата не е състояние, което предизвиква сериозни увреждания и усложнения, може да бъде изключително неудобно, особено, ако Ви се налага да пътувате често. Съществуват обаче редица прости, достъпни и естествени средства, които може да използвате преди или по време на път.

Фокусиране върху неподвижна точка

Този метод може да е особено полезен в случаите, касаещи се за леко замайване и гадене при пътуване
Предполага се, че състоянието настъпва, когато информацията постъпваща по пътищата, които възприемат движението в мозъка и структурите във вътрешното ухо не съвпадат. Вашето вътрешно ухо може да усети, че се движите, но, ако очите са насочени върху точка вътре в превозното средство, която не се движи (например таблото или облегалката), те ще изпратят сигнал до мозъка, че не се движите. Фокусирайки погледа си върху стационарно място, извън превозното средство, като например сграда в далечината ще помогнете за синхронизиране на информацията достигаща до вътрешното ухо и мозъка.

Акупресура

Акупресура срещу прилошаване при пътуванеАкупресурата може да е от полза, когато неразположението при пътуване е свързано предимно със стомашно неразположение.

Според китайската медицина, акупресурата помага за балансиране на енергийния поток в тялото (Чи) и гаденето е знак за дисхармония на Чи. Според проучване от 1995 година, публикувано в списание “Aviation, Space, and Environmental Medicine“, хора подложени на акупресура на китката съобщават за значително намаляване на гаденето по време на пътуване. Използвайте палеца, за да притиснете вътрешната част на ръката си в точката намираща се на около три пръста над китката. Задръжте за няколко минути, докато симптомите отшумят.

На подобен принцип действат и продаваните в търговската мрежа ленти против гадене, които се поставят на китките по време на пътуването.

Ябълков оцет

Ябълков оцетЯбълковият оцет има алкализиращ и балансиращ ефект върху тялото, което може да Ви помогне да контролирате „морската болест“.

Добавете две супени лъжици ябълков оцет и една супена лъжица мед към една чаша хладка вода. Разбъркайте добре и изпийте бавно, половин час преди пътуване. Това може значително да помогне за намаляване на гаденето и дискомфорта по време на пътуване.

Ако вече усетите, че Ви прилошава по време на пътуване, може да предотвратите повръщане и по-нататъшно неразположение като изплакнете устата си с една чаена лъжичка ябълков оцет, разтворена в половин чаша вода.

Лимон

ЛимонПресни лимони и пресен лимонов сок съдържат лимонена киселина, които могат да послужат за облекчаване на гадене и повръщане по време на пътуване. Понякога, дори само миризмата на лимон може да доведе до облекчение, тъй като провокира някои зони в мозъка да потискат проблема.

Смесете сока от един лимон с чаша хладка вода. Добавете една супена лъжица мед и разбъркайте добре. Пийте на малки глътки по време на пътуването. Алтернативен вариант е да смучете резен лимон през определени интервали от време. Изстискайте сока от един лимон към топла оризова вода. Добавете малко сол и изпийте преди пътуването. Това ще помогне за успокояване на стомаха.

Зелена ябълка

Зелена ябълкаПектинът в зелените ябълки помага за неутрализиране на киселините в стомаха, което го прави ефективно средство за справяне с неразположението и гадене по време на пътуване. Изцедете сока от две зелени ябълки. Добавете сока от половин лимон и щипка черна сол, известна като индийска черна сол. Смесете хубаво всички съставки и изпийте преди пътуването.

Бисквити или крекери

Крекери срещу прилошаване при пътуванеТова са малки лесно смилаеми закуски, които са отлично средство при раздразнен стомах. Солени или с подправки, но не сладки, бисквитите могат да бъдат използвани, за да се предотврати прилошаването по време на път. Смята се, че солените бисквити са в състояние да абсорбират излишната киселина в стомаха и да предотврати гаденето и повръщането. Хапването на солени бисквитки с джинджифилова бира или газирана вода, на празен стомах, може значително да намали риска от прилошаване по време на път.

Витамин В

Витамини от групата В и по-специално витамин В6 предлага защита срещу морска болест (според някои твърдения, прилошаването по време на път се дължи на недостиг на витамин В6). Започнете да приемате витамин В6 комплекс хапчета или капсули два или три дни, преди да отпътувате и продължете по време на цялото пътуване.

Билки срещу прилошаване по време на път (кинетоза)

Джинджифил

джинджифилДжинджифилът е подходящ за хората, които предпочитат билков лек за прилошаване по време на пътуване. Джинджифилът е билка с изключително пикантен вкус и доказана ефективност срещу гадене и стомашно неразположение поради редица причини.

Нужно е да знаете, че джинджифилът има свойството да разрежда кръвта, затова, обезателно се консултирайте се лекар, ако приемате медикаменти за контролиране на кръвното налягане.

Мента

МентаМентолът е друго средство, което може да помогне в случаи на прилошаване по време на път. Съдържащият се ментол успокоява стомаха, намалява гаденето и прилошаването.

Изпиването на чаша силен ментов чай преди пътуване е много ефективен начин да предотвратите неразположение. Достатъчно е да поставите една супена лъжица изсушени ментови листа към чаша вряща вода. Оставете да се накисне за около половин час, прецедете и добавете една чаена лъжичка мед.

Друг вариант да се възползвате от успокояващото действие на ментола е да държите ментови бонбони в устата си. Можете, също така да накапете няколко капки ментово масло върху памучна кърпичка и да я помиришете, когато почувствате неразположение.

Сминдух

сминдухНякои хора смятат, че сминдухът е полезен срещу прилошаването и гаденето, което настъпва по време на пътуване. Семената на сминдуха се класифицират като подправка, а листата като билка. Сминдух се предлага и под формата на капсули или като готов чай в магазините за здравословни храни. Пресни или изсушени листа могат да бъдат закупени в индийски и азиатски магазини за хранителни стоки. Сминдух може да се приема по същия начин, както и джинджифила.

Копър

копърКопърът е друга билка, която може да се използва за предотвратяване и лечение на прилошаване по време на пътуване. За целта, може да се използват семената, луковиците и листата на растението. Може да приготвите чай от копър, който да приемате по време на пътуването. Чай от копър е подходящо средство и за малки деца.

Риган, розмарин и босилек са билки, за които хората казват, че също са ефективни срещу кинетоза. Според някои, дъвченето на суров магданоз също работи добре. Всички тези билки са леснодостъпни, така че...защо да не опитате?

Хомеопатия

Някои хомеопатични медикаменти се оказват особено полезни и ефективни за облекчаване на неразположението и стомашния дискомфорт по време на пътуване. Съществува широка гама от хомеопатични продукти, които могат да бъдат използвани. Най-често препоръчвани са:

Кокулус индикус – предизвиква облекчение при слабост, виене на свят и гадене.
Кали бихромикум - гадене и повръщане, причинени от пътуване.

Боракс, Рус Токсикодендрон и Табакум са други хомеопатични продукти, които могат да са Ви от полза
За да изберете най-ефективният за Вас хомеопатичен препарат трябва да се консултирате с квалифициран хомеопат, тъй като всеки един хомеопатичен продукт се предписва въз основа на физическото, психическото състояние, темперамент и индивидуалните особености на пациента.

Цветни есенции на д-р Бах

Цветята на д-р Бах се фокусират върху основни емоционални проблеми, а не физически симптоми – особено полезни за справяне със стреса и тревожността, които често вървят заедно с прилошаването по време на пътуване.

Цветята на д-р Бах могат да се открият в различна форма – спрей, дъвчащи таблетки, крем. Съществува пълен списък с цветни есенции, като всяка от тях е предназначена за определени състояния и заболявания. Мимулус е лек за някои страхове, като страх от поява на неразположение по време на пътуване, докато  Трепетлика (Аспен) може да се използва за по-неясен страх или общо безпокойство преди пътуването. За да изберете най-подходящото средство е добре да се консултирате със специалист, който е запознат подробно с действието и приложението на цветните есенции на д-р Бах.


Четете още:

🔴 Използвайте сода за хляб, за да почистите плодовете и зеленчуците

🔴 Източноевропейките, които работят денонощно

🔴 Проф. Чирков: Усмихнатите и любезните живеят 12-13 години повече от злобните и завистливите





Източник: Фрамар





Коментари

горе