Внимание! Бактерии!



Чистим с прахосмукачка, мием пода, бършем прах, изхвърляме редовно боклука и мислим, че сме защитили дома си от бактерии. Истината е, че знаем къде се спотайват, но рядко се сещаме да почистим точно там. А работа вършат простички неща като белина, спирт, оцет.

ДИСТАНЦИОННОТО ЗА ТЕЛЕВИЗОРА
Всички у дома го държат, често без да са измили ръцете си. А по тях има 200 пъти повече бактерии, отколкото по седалката на тоалетната чиния. Най-застрашени са тези, които обичат да похапват срещу телевизора, защото така микробите от дистанционното влизат директно в устата. Затова го почиствайте веднъж седмично със спирт или влажни кърпички.

КУХНЕНСКАТА МИВКА
Там живеят около 500 000 бактерии, защото не я чистим толкова редовно, колкото тоалетната. Идват от мръсното от митите чинии, от плодовете и зеленчуците, от месото, а във влажната среда виреят бързо и лесно. Поне веднъж седмично почиствайте мивката с белина или кислородна вода, като обръщате особено внимание на мястото за оттичане на водата, както и на ръбовете.

КУХНЕНСКИТЕ КЪРПИ
В тях виреят огромно количество бактерии, за които също влажната среда е изключително благоприятна. И без да искаме, ги прехвърляме върху вече измити плодове, зеленчуци, чинии, на масата. За да избегнем това, трябва да ги сменяме всеки ден и да ги перем на температура над 60 градуса. Освен това е задължително да се използват различни кърпи за бърсане на ръце, съдове и продукти.

ГЪБАТА ЗА МИЕНЕ
Дори и да имаме миялна машина, е нужно преди да поставим в нея мръсната посуда, да отстраним по-едрите нечистотии. А много домакини мият ръчно. Гъбата, с която правим и двете неща, е рекордьорът у дома по събрани бактерии. Там попада всичко възможно и нищо не умира, въпреки препаратите, които се използват. За дезинфекция е необходимо да я накиснете за известно време в оцет, след което да я поставите за минута в микровълновата фурна. А най-лесният метод – сменяйте я често!

ДРЪЖКИТЕ НА ВРАТИТЕ
Всеки ден десетки пъти ги пипат мръсни ръце, а според учените на 1 кв. см виреят до 250 бактерии. Да не говорим за дръжката от вътрешната страна на тоалетната. Затова веднъж седмично ги чистете с топла вода и малко белина. А ако има у дома болен човек, може да се прави и по-често.

КЛЮЧОВЕТЕ НА ЛАМПИТЕ
Прибираме се и включваме осветлението, с мръсни ръце. Най-напред в антрето, често и в някое от другите помещения. Затова и тях е нужно да почистваме поне веднъж седмично, като дръжките.

КРАНОВЕТЕ НА ЧЕШМИТЕ
Тяхната участ е същата, като на дръжките на вратите и ключовете за осветлението. Съответно и третирането – веднъж седмично.

ДРЪЖКАТА НА ХЛАДИЛНИКА
Тя най-често е покрита с бактериите, които живеят върху месото, зеленчуците, яйчените черупки. Отваряте, взимате каквото ви трябва, после пипате приборите, чиниите и т.н., т.е. лесно разпространявате микробите из кухнята, но без подозирате. Специалистите препоръчват дръжката на хладилника да се мие всеки ден.

ЧАНТАТА
Там има куп мръсни предмети – ключове, мобилен телефон, пари. От офиса, обществения транспорт, магазина си събираме още микроби. Гаранция за по-голямато им количество е чантата от кожа, защото материалът е порест и дава по-добра среда за съхранение и размножаване. Затова ако искате да се предпазите, обтривайте всеки ден с влажни кърпички или с разтвор от вода и оцет.

ЗАВЕСАТА НА ДУША
Ако имате такава в банята си, то тя също е отлично място за живот и размножаване на микроби и гъбички, най-вече заради влажната среда. Затова поне веднъж месечно я почиствайте с амонячен разтвор, освен ако не я смените.

КУБЧЕТА ЗА ЛЕД
Ако за правенето им използвате многократно една и съща форма, то със сигурност си отглеждате дълготрайно бактерии заради плесента, която се натрупва с времето. Проучвания твърдят, че в такива форми има със 70% повече бактерии, отколкото в тоалетната. Затова използвайте еднократните пакети за лед.

КОФАТА ЗА БОКЛУК
Няма съмнение, че тя е изключително замърсено място, особено, ако в нея има хранителни отпадъци. Просто изхвърляйте всекидневно боклука, особено през лятото.

ДЪСКИТЕ ЗА РЯЗАНЕ
В тях, особено ако са дървени, се събират всякакви микроби – и от месо, и от плодове и зеленчуци. Всяка драскотина е склад за бактерии и затова почистването трябва да е особено внимателно – с много гореща вода след използване. И все пак специалистите препоръчват за по-голяма сигурност да се използва стъклена дъска.


Четете още:

🔴 Българите се връщат по селата

🔴 Изоставеният на бала от съучениците си Кристиан ще учи PR в Алма матер

🔴 Станислав Стратиев "Българската участ"





Източник: 24 часа





Коментари

горе